Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Alchene – nomenclatură, proprietăţi fizice, aplicaţii practice

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Alchene Descarcă PDF

 

Hidrocarburile nesaturate sunt hidrocarburile care conţin legături carbon–carbon duble sau triple, şi, în consecinţă, unii atomi din moleculele nesaturate sunt legaţi de 3 sau de 2 atomi, spre diferenţă de 4 atomi, cum este cazul tuturor atomilor de carbon din hidrocarburile saturate.

Monoalchenele sau alchenele sunt hidrocarburi nesaturate care au o legătură dublă între doi atomi de carbon şi au catenă aciclică liniară sau ramificată.

Formula generală a alchenelor: CnH2n

Pentru a obţine seria omoloagă a alchenelor, înlocuim n din formula generală cu valori întregi începând cu 2. Tabelul de mai jos prezintă formulele şi denumirile primelor alchene din seria omoloagă:

Formulă moleculară

Formula de structură plană

Denumire

C2H4

CH2 = CH2

etenă

C3H6

CH3 – CH = CH2

propenă

C4H8

CH2 = CH – CH2 – CH3

CH3 – CH = CH – CH3

1 – butenă

2 – butenă

C5H10

CH2 = CH – CH2 – CH2 – CH3

CH3 – CH = CH – CH2 – CH3

1 – pentenă

2 – pentenă

 

Denumirea alchenelor: pentru a denumi alchenele se folosesc reguli similare cu cele pentru denumirea alcanilor. Prefixele sunt aceleaşi, însă sufixul –an­ se înlocuieşte cu sufixul – enă. Începând cu cel de-al treilea termen al seriei omoloage a alchenelor, se indică, în faţa denumirii, numărul atomului de carbon din catenă după care urmează legătura dublă. Catena de bază trebuie să conţină legătura dublă chiar dacă există o altă catenă cu mai mulţi atomi de carbon, dar care nu conţine legătura dublă. Numerotarea catenei de bază se face în aşa fel încât legătura dublă să primească numărul cel mai mic.

Izoalchenele sunt alchene cu catenă ramificată.

Izoalchenele se denumesc asemănător cu izoalcanii. La denumirea alchenei, ramificaţia trebuie să primească indicele de poziţie cel mai mic. Sau, în cazul prezenţei mai multor ramificaţii, suma indicilor de poziţie trebuie să fie minimă.

Exemple – Denumirea alchenelor:

2metil2pentena.jpg

 

2 – metil – 2 – pentenă

24dimetil3hexena.jpg

 

2,4 – dimetil – 3 – hexenă

 

În cazul compuşilor organci care au legături duble, există nişte denumiri specifice, folosite uzual:

  • atomii de carbon implicaţi în legătura dublă se numesc atomi de carbon vinilici;
  • atomii de carbon adiacenţi celor vinilici se numesc atomi de carbon alilici.

vinilic si alilic.jpg

Denumirea radicalilor monovalenţi ai alchenelor:

  • radicalul etenil (H2C = CH – ), numit uzual şi radical vinil;
  • radicalul propenil (H2C = CH – CH2 – ), numit uzual şi radical alil.

Legătura dublă, C=C: în alchene, cei doi atomi de carbon dublu legaţi sunt hibridizaţi sp2. Fiecare dintre atomii participanţi la o legătură dublă se leagă de alţi atomi din moleculă prin 3 legături σ şi o legătură π, ceea ce înseamnă o legătură dublă şi două legături simple. Ceilalţi atomi de carbon din molecula de alchenă sunt hibridizaţi sp3 (ca şi în cazul alcanilor), şi fiecare dintre ei realizează 4 legături σ cu alţi atomi.

leg dubla.jpg

Legătura π se găseşte într-un plan perpendicular pe planul în care e legătura σ, şi astfel blochează rotaţia legăturii. Acesta este motivul pentru care atomii de carbon nu se pot roti în jurul unei legături duble. Această mobilitate limitată a atomilor din jurul unei legături duble are un impact major asupra proprietăţilor hidrocarburilor care conţin chiar şi numai o singură legătură dublă.

Alchenele prezintă mai multe tipuri de izomerie:

  1. Izomerie geometrică: Alchenele cu aceeaşi formulă moleculară, cu aceeaşi catenă şi cu aceeaşi poziţie a dublei legături în catenă, dar care au substituenţii atomilor de carbon dublu legaţi orientaţi diferit în spaţiu faţă de legătura dublă sunt izomeri geometrici. Prezintă izomerie geometrică numai alchenele în care fiecare atom de carbon din dubla legătură este legat de doi substituenţi diferiţi.

Izomerii geometrici cis-trans: termenul cis vine din latină şi înseamnă de aceeaşi parte, iar termenul trans înseamnă de o parte şi de alta.

  1. Izomeria de catenă:  Alchenele care au aceeaşi formulă moleculară, dar diferă prin aranjamentul atomilor de carbon în moleculă sunt izomeri de catenă.
  2. Izomeria de poziţie: Alchenele care diferă numai prin poziţia dublei legături în catenă sunt izomeri de poziţie.
  3. Izomeria de funcţiune: Hidrocarburile care au aceeaşi formulă moleculară, dar aparţin unor calse de compuşi diferite sunt izomeri de funcţiune. De exemplu, alchenele sunt izomeri de funcţiune cu cicloalcanii.

Proprietăţile fizice ale alchenelor:

Starea de agregare a alchenelor este dependentă de numărul atomilor de carbon din catenă (deci de masa molară):

  • stare gazoasă: primii termeni din seria omoloagă a alchenelor care au între 2 şi 4 atomi de carbon;
  • stare lichidă: alchenele care conţin între 5 şi 18 atomi de carbon în catenă;
  • stare solidă: alchenele care conţin mai mult de 18 atomi de carbon în catenă.

Punctele de fierbere şi de topire ale alchenelor cresc odată cu creşterea masei molare a alchenei şi sunt puţin mai coborâte decât ale alcanilor corespunzători. Însă densitatea alchenelor este mai ridicată decât densitatea alcanilor corespunzători, şi este mai mică decât densitatea apei.

Alchenele sunt solubile în solvenţi organici precum cloroformul şi benzenul.  

 

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri