Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Căldura de combustie

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Căldura de combustie Descarcă PDF

 

Procesele de ardere, sau de combustie, reprezintă principala sursă de energie termică necesară activităţilor omului.

Drept combustibili se folosesc următoarele substanţe: motorina, păcura, gazele naturale, lemnul, butanul, gazele de sondă, cărbunii, şi alte resturi vegetale.

Combustia se desfăşoară în condiţii izobare: la presiune constantă, dar cu volum variabil.

Entalpia de combustie standard, ΔH0Combustie, reprezintă entalpia de reacţie standard pentru oxidarea completă a unui compus organic la dioxid de carbon gazos şi la apă în stare lichidă – dacă compusul conţine numai atomi de carbon, hidrogen şi oxigen; şi la azot gazos – în cazul în care compusul conţine şi atomi de azot.

Prin arderea completă a unei hidrocarburi se obţine dioxid de carbon gazos şi apă în stare lichidă.

Prin arderea incompletă a unei hidrocarburi se obţine monoxid de carbon şi diverse fragmente din hidrocarbura iniţială.

Toate reacţiile de combustie sunt reacţii exoterme şi eliberează cantităţi mari de căldură în mediul exterior.

Căldura de combustie reprezintă variaţia de entalpie dintr-un proces de combustie.

În arderile biologice, apa se obţine în stare lichidă. În alte arderi, apa se obţine, de obicei, în stare de vapori. Arderile biologice produc mai multă energie decât arderile din afara sistemelor vii.

Puterea calorică este o proprietate prin care se poate aprecia calitatea unui combustibil. Puterea calorică se exprimă prin cantitatea de căldură degajată la arderea unităţii de masă sau de volum a combustibilului.

Puterea calorică a combustibililor gazoşi este exprimată, de obicei, în kJ/Nm3. Volumul de 1 m3 e măsurat în condiţii normale de temperatură şi presiune, şi de aceea se notează cu Nm.

Condiţiile normale sunt definite ca fiind următoarele:

  • temperatură: 0° C sau 273 K;
  • presiune: 1 atm.

Puterea calorică a combustibililor lichizi şi solizi este exprimată în kJ/kg.

Cantitatea de căldură degajată la arderea combustibililor depinde de starea de agregare a apei ce rezultă din reacţia de ardere. Astfel, există două tipuri de puteri calorice:

  • puterea calorică superioară, Qs, când din ardere rezultă apă în stare lichidă;
  • puterea calorică inferioară, Qi, când din ardere rezultă apă în stare de vapori.

Valorile puterilor calorice pot fi calculate cu aceste relaţii:

  • pentru 1kg de combustibil lichid sau solid: straight Q space equals space 1000 over straight mu times open vertical bar ΔH to the power of 0 subscript Combustie close vertical bar
  • pentru 1 m3 de combustibil gazos: straight Q space equals space fraction numerator 1000 over denominator 22 comma 4 end fraction times open vertical bar ΔH to the power of 0 subscript Combustie close vertical bar
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri