Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Coroziunea. Prevenirea coroziunii.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Coroziunea şi protecţia anticorozivă Descarcă PDF

Coroziunea este un ansamblu de procese redox care duc la degradarea superficială sau la degradarea în adâncime a unui metal sub acţiunea anumitor factori din mediul exterior. Coroziunea este, aşadar, una dintre reacţiile redox nedorite.

Ruginirea sau coroziunea fierului este un proces ce are loc când fierul intră în contact cu aerul umed, deci cu aer care conţine atât oxigen, cât şi apă. În procesul de ruginire, atomii de fier dintr-o bucată de metal sunt oxidaţi, devenind ioni Fe3+. Aceşti ioni se vor lega de ioni oxid, O2-, şi apoi se vor depune sub forma unui oxid roşu-brun, numit oxid feric sau trioxid de fier, cu formula Fe2O3. Există şi particule de apă încorporate în structura finală a oxidului, şi chiar şi alte impurităţi din mediu. Aceste particule de oxid feric hidratat, Fe2O3 x nH2O, constituie rugina.

Ecuaţia chimică a reacţiei globale ce are loc la ruginirea fierului este următoarea:

4Fe2+ + O2 + (4+2n)H2O rightwards arrow 2 Fe2O3 x nH2O + 8H+

Metode de protecţie anticorozivă:

  1. Vopsirea: acoperirea cu vopsea este cea mai simplă şi ieftină metodă de protejare a metalelor.  
  2. Acoperiri metalice (pasivare): această metodă presupune acoperirea metalelor cu un strat de metal mai puţin reactiv.
  3. Aliaje cu alte metale: aliajele au o rezistenţă fizică şi chimică mai mare decât metalele individuale.
  4. Galvanizarea: este o metodă de protejare a fierului cu zinc.
  5. Protecţia catodică: este o metodă ce presupune protejarea unui bloc metalic de interes cu un “anod de sacrificiu”, adică cu un alt bloc format dintr-un metal mai reactiv decât metalul care trebuie protejat.

 

 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri