Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Fenolii

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Fenolii Descarcă PDF

 

Fenolii sunt compuşi hidroxilici care au grupa hidroxil legată de un atom de carbon hibridizat sp2 dintr-un nucleu aromatic.

Formula generală a fenolilor este: Ar – OH.

În funcţie de numărul grupelor hidroxil din moleculă, fenolii se clasifică în fenoli monohidroxilici (care conţin o singură grupă hidroxil), şi fenoli polihidroxilici (care conţin două sau mai multe grupe hidroxil).

Nomenclatura fenolilor: fenolii se denumesc prin adăugarea sufixului –ol la numele arenei corespunzătoare, indicându-se în acelaşi timp poziţia grupelor hidroxil în molecula arenei, dar şi prefixul care indică numărul grupelor hidroxil acolo unde e cazul. Fenolii se mai pot denumi şi utilizând prefixul hidroxi- plus numele arenei, specificând, ca şi în cazul precedent, indicii grupelor hidroxil.

Exemplu – Denumirea unui fenol:

2-metilfenol sau 2-hidroxitoluen

Legătura carbon – oxigen din fenoli este parţial dublă şi este mai puternică decât legătura carbon – oxigen din alcooli.

Legătura oxigen – hidrogen din fenoli este mai slabă decât legătura oxigen – hidrogen din alcooli. De aceea, fenolii sunt acizi mai tari decât alcoolii.

Moleculele fenolilor sunt asociate între ele prin legături de hidrogen. Astfel, fenolii sunt solubili în apă, în alcooli, şi în eteri. Fenolii monohidroxilici sunt puţin solubili în apă, însă solubilitatea creşte pe măsură ce creşte şi numărul de grupe hidroxil din moleculă.

Le temperatura camerei, fenolii sunt substanţe solide.

Proprietăţile chimice ale fenolilor sunt diferite de proprietăţile chimice ale alcoolilor – reactivtatea grupei hidroxil este diferită.

Fenolii participă atât la reacţii specifice grupei hidroxil, cât şi la reacţii specifice nucleului aromatic.

Fenolii sunt acizi relativ slabi, însă sunt acizi mai tari decât alcoolii şi decât apa. Astfel, caracterul acid al fenolilor se manifestă în reacţii cu metalele alcaline, dar şi în reacţii cu hidroxizi alcalini. Din ambele reacţii se obţin fenolaţi sau fenoxizi alcalini.

Fenolii participă la reacţii de substituţie specifice arenelor precum reacţia de halogenare, de alchilare, de nitrare, sau de sulfonare.

Grupa funcţională hidroxil este un substituent de ordinul I, deci activează nucleul aromatic în reacţiile de substituţie, şi orientează substituenţii în poziţiile orto şi para faţă de gruparea hidroxil.

Reacţia de nitrare a fenolului are loc în prezenţă de acid azotic (HNO3) diluat, la temperatura camerei. Se obţine un amestec de orto-nitrofenol şi para-nitrofenol. Cu acid azotic mai concentrat se pot obţine 2,4-dinitrofenol şi 2,4,6-trinitrofenol.

Reacţia de sulfonare a fenolului are loc în prezenţă de acid sulfuric concentrat, la temperaturi mai mici de 100° C. Se obţine un amestec de acid orto-fenolsulfonic şi acid para-fenolsulfonic. Sulfonarea în condiţii mai energice duce la obţinerea de acid 2,4-fenoldisulfonic sau acid 2,4,6-fenoltrisulfonic. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri