Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Legătura coordinativă. Combinaţiile complexe.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Legătura coordinativă. Combinațiile complexe. Descarcă PDF

Legătura coordinativă este o legătură covalentă polară în care dubletul de legătură provine de la un singur atom. Legătura coordinativă se formează între o specie chimică care are o pereche de e- neparticipanți numită donor, și o specie chimică care are deficit de e- numită acceptor. Acest tip special de legătură covalentă se reprezintă printr-o săgeată orientată de la donor la acceptor.

leg, coord. general.jpg

Un exemplu clasic este formarea clorurii de amoniu:

clorura de amoniu.jpg

 

Combinațiile complexe, numite și compuși de coordinație sau compuși coordinativi, sunt compuși chimici care conțin un ion sau atom de metal (numit ion central sau centru de coordinare) legat prin legături coordinative de unul sau mai mulți liganzi, care sunt ioni sau molecule ce conțin una sau mai multe perechi de electroni ce pot fi împărțite cu metalul.

Numărul de coordinare al unei combinații complexe este dat de numărul de liganzi care sunt legați coordinativ de ionul central.

Combinațiile complexe pot fi neutre din punct de vedere electric, sau pot avea sarcină negativă precum ionul [Zn(OH)4]2-, ori sarcină pozitivă precum ionul [Cu(NH3)4]2+.  Combinațiile complexe care au sarcină electrică se mai numesc și ioni complecși.

Calculul sarcinii ionului complex:

  1. când liganzii sunt molecule: sarcina ionului complex este pozitivă și egală cu sarcina ionului central.

          Exemplu: Ionul de tetraaminocupru are sarcina +2, dată de ionul de cupru din complex: [Cu2+(NH3)4]2+. 

  1. când liganzii sunt ioni negativi: sarcina ionului complex se calculează făcând suma sarcinilor ionilor din complex, ținând seama de numărul de coordinare.

          Exemplu: în cazul ionului de hexafluorură de fier [Fe F6]3-, sarcina ionului central este (+3), sarcina ligandului este (-1)*6 = (-6), deci sarcina complexului este (+3)+(-6) = (-3).

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri