Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Legea vitezei de reacţie

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Legea vitezei de reacţie Descarcă PDF

Viteza de reacţie reprezintă viteza cu care concentraţiile reactanţilor scad în timp, sau viteza cu care concentraţiile produşilor cresc în timp. Viteza de reacţie poate fi determinată numai experimental.

Viteza unei reacţii depinde de variabile care pot fi controlate:

  • presiune;
  • temperatură;
  • prezenţa catalizatorilor;
  • concentraţia reactanţilor.

 

Influenţa concentraţiei reactanţilor asupra vitezei de reacţie: creşterea concentraţiei reactanţilor determină creşterea vitezei de reacţie.

Legea vitezei de reacţie exprimă relaţia matematică dintre concentraţiile iniţiale ale  reactanţilor şi viteza la care aceştia reacţionează.

Pentru o reacţie de forma generală aA + bB rightwards arrow produşi de reacţie, legea vitezei de reacţie este următoarea:

begin mathsize 18px style straight v space equals space straight k cross times left square bracket straight A right square bracket to the power of straight n subscript straight A end exponent cross times left square bracket straight B right square bracket to the power of straight n subscript straight B end exponent end style

    v – viteza de reacţie;

                        k – constanta de viteză;

                        [A], [B] – concentraţiile reactanţilor;

                        nA, nB – ordinele parţiale de reacţie în raport cu A, respectiv B.

Ordinul de reacţie în raport cu un reactant sau ordinul parţial de reacţie arată în ce manieră variază viteza de reacţie cu variaţia concentraţiei acelui reactant. La fel ca viteza de reacţie, şi ordinele parţiale de reacţie pot fi determinate numai experimental, şi nu pot fi deduse din ecuaţia reacţiei chimice.

Legea vitezei unei reacţii este o ecuaţie care exprimă viteza de reacţie ca o funcţie de concentraţiile tuturor speciilor prezente în sistemul chimic la un moment dat:

v = f([A], [B], ...)

 

Ordinul total de reacţie, n, se obţine prin adunarea ordinelor parţiale de reacţie. Aşadar, pentru cazul de mai sus:

nA + nB = n

Ordinul de reacţie nu este întotdeauna număr întreg – multe reacţii în fază gazoasă au ordin de reacţie fracţionar.

Exemplu – Ordinul total de reacţie şi semnificaţia unui ordin parţial de reacţie:

                        Pentru o lege a vitezei de forma: straight v space equals space straight k cross times left square bracket straight A right square bracket to the power of 1 half end exponent cross times left square bracket straight B right square bracket

                        straight n subscript straight A equals 1 half
straight n subscript straight B equals 1
space space space space space rightwards double arrow space straight n equals 3 over 2                

Fiecare valoare a ordinelor parţiale de reacţie oferă informaţii despre cum variază viteza de reacţie în funcţie de reactantul respectiv. De exemplu, faptul ca nB = 1 înseamnă că de câte ori creşte concentraţia reactantului B, de atâtea ori creşte şi viteza de reacţie (viteza de reacţie variază direct proporţional cu concentraţia reactantului B).

 

Dacă pentru o reacţie de forma generală aA + bB rightwards arrow produşi de reacţie avem o lege a vitezei în care ordinele parţiale de reacţie sunt egale cu coeficienţii stoechiometrici (nA=a, nB=b), atunci reacţia are un mecanism foarte simplu, descris chiar de ecuaţia reacţiei. Acest lucru se întâmplă rar.

Dacă ordinele parţiale de reacţie nu sunt egale cu coeficienţii stoechiometrici (nAnot equal toa, nBnot equal tob), atunci reacţia decurge după un mecanism de reacţie mai complex decât cel indicat de ecuaţia reacţiei, deci în mai multe etape.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri