Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Masă atomică. Izotopi. Mol de atomi

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Masa atomică. Izotopi. Mol de atomi. Descarcă PDF

Masa atomică. Izotopi. Mol de atomi.

 

Izotopii sunt specii de atomi care au acelaşi număr atomic Z, dar au numărul de masă A diferit. Asta presupune acelaşi număr de protoni, dar număr diferit de neutroni.

Pentru că au acelaşi număr de protoni, izotopii unui element chimic au aceleaşi proprietăţi chimice şi aparţin în acelaşi loc în tabelul periodic.

Exemplu – Numărul de particule subatomice în cazul izotopilor elementului carbon:

În natură, elementul carbon se găseşte sub forma a trei izotopi, ,  şi . Tabelul de mai jos prezintă numărul de particule subatomice pentru cei trei izotopi ai carbonului. 

Masele atomilor se exprimă sub formă de multipli ai unităţii atomice de masă. Unitatea atomică de masă, se notează cu u sau u. a. m. şi este egală, prin convenţie, cu a 12-a parte din masa unui atom al izotopului de carbon . Masa atomică relativă reprezintă numărul care arată de câte ori masa unui atom este mai mare decât unitatea atomică de masă.

Masa atomică relativă medie este valoarea trecută în tabelul periodic în dreptul fiecărui element, şi este, de obicei, un număr raţional (a nu se confunda cu numărul de masă A care este un număr întreg).  În cazul unui element chimic care se găseşte în natură sub forma a mai mulţi izotopi stabili, masa atomică relativă medie este dependentă de:

  • masa atomică relativă a fiecărui izotop (A1, A2 … An);
  • procentul sau abundenţa izotopului în compoziţia elementului în natură (a1%, a2% … an%).

Masa atomică relativă medie se calculează cu următoarea relaţie matematică:

Exemplu – Calculul masei atomice în cazul elementului clor:

Masa atomică relativă medie a elementului clor este ACl = 35.45; clorul se găseşte în natură sub forma a doi izotopi stabili,  şi .

Izotopul  are în nucleu 17 p+ şi 18 neutroni, iar în învelişul electronic are 17 e-.

Izotopul  are în nucleu 17 p+ şi 20 neutroni, iar în învelişul electronic are 17 e-.

Tabelul de mai jos prezintă masele izotopilor clorului şi procentul lor în compoziţia elementului în natură.

 

Izotop

Masa izotopului (u. a. m.)

Compoziţia procentuală

34.97

75.77 %

36.95

24.23 %

 

 

Astfel, masa atomică relativă medie a clorului va fi:

Molul este o unitate de măsură care ia în considerare dimensiunile extrem de mici ale atomilor şi face trecerea către lumea vizibilă, mai uşor de înţeles.

Un mol de atomi reprezintă cantitatea, în grame, dintr-o substanţă simplă care conţine 6.022.x.1023 atomi. Se mai numeşte şi atom gram.

Numărul lui Avogadro, notat cu NA, este egal cu 6.022.x.1023 atomi şi reprezintă numărul de atomi conţinuţi în exact 12g ai izotopului de carbon .

Exemplu – Masa unui mol de atomi de neon:

1 mol de atomi de Ne reprezintă cantitatea de Ne care conţine 6.022.x.1023 atomi de Ne şi are valoarea de 20.18g. În calcule, se foloseşte, de obicei, valoarea rotunjită a masei atomice a neonului, 20g. Deci cantitatea de 20g Ne corespunde unui mol de atomi de Ne. 

 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri