Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Poziţia elementelor în tabelul periodic şi proprietăţile periodice

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Poziția elementelor în tabelul periodic și proprietățile periodice Descarcă PDF

Poziția elementelor în tabelul periodic și proprietățile periodice

 

Proprietățile elementelor chimice sunt împărțite în două categorii principale, după modul în care variază în tabelul periodic: proprietăți periodice și proprietăți neperiodice.

  1. Proprietăți periodice: proprietăți care se repetă după un anumit număr de elemente (se repetă periodic). Repetarea periodică a proprietăților elementelor din aceeași grupă se datorează completării cu electroni – structura stratului exterior a elementelor variază periodic. Aceste proprietăți sunt:
    1. Chimice:
      • Valența;
      • Electronegativitatea;
      • Caracterul metalic;
      • Caracterul nemetalic;
    2. Fizice:
      • Volumul atomic;
      • Raza atomică;
      • Volumul ionic;
      • Raza ionică;
      • Energia de ionizare.
  2. Proprietăți neperiodice: proprietăți care variază continuu de la un element la altul și nu se repetă deloc; sunt proprietățile specifice fiecărui element în parte. Acestea sunt:
    1. Numărul atomic, Z;
    2. Numărul de masă, A.

 

Variația proprietăților periodice fizice în tabelul periodic

Volumul atomic este distanța dintre nucleul unui atom și electronii de valență (electronii cei mai îndepărtați de nucleu). Pentru că poziția electronilor în învelișul electronic este o funcție de probabilitate, această distanță nu este o măsură precisă. Așadar, pentru mai multă precizie, s-a introdus noțiunea de rază atomică.

      rightwards arrow   Variația volumului atomic în tabelul periodic: crește de sus în jos în grupă și scade de la stânga la dreapta în perioadă. Volumele atomice ale elementelor tranziționale sunt foarte mici.

Raza atomică (ra) a unui element în stare solidă este jumătate din distanța dintre nucleele a doi atomi vecini dintr-o probă de material solid. Definiția este valabilă numai pentru solide, deoarece pentru măsurare este nevoie de doi atomi identici legați între ei, însă e bine să se țină cont de faptul că toate elementele pot fi aduse în stare solidă, iar unele elemente (în special metale) sunt solide la temperatura camerei.

      rightwards arrow   Variația razei atomice în tabelul periodic: crește de sus în jos în grupă și scade de la stânga la dreapta în perioadă. Razele atomice ale elementelor tranziționale sunt foarte mici.

 

Ionii sunt specii chimice pentru care numărul protonilor din nucleu este diferit de numărul electronilor din învelișul electronic. Acest lucru face ca ionii să aibă sarcină electrică diferită de zero.

Pentru a ajunge la o configurație stabilă, unii atomi neutri (care au sarcina electrică egală cu zero) acceptă sau cedează electroni:

  • Când un atom cedează/pierde un număr n de electroni, atomul neutru se va transforma într-un ion pozitiv care se mai numește și cation. În acest caz: nr. p+ > nr. e- rightwards double arrow sarcina pozitivă, n+

 

E – ne- rightwards arrow En+

 

  • Când un atom câștigă/primește un număr n de electroni, atomul neutru se va transforma într-un ion negativ care se mai numește și anion. În acest caz: nr. p+ < nr. e- rightwards double arrow sarcina negativă, n-

 

E + ne- rightwards arrow En-

Raza ionică

  • Raza cationilor este mai mică decât raza atomilor din care provin cationii: ri+ <  ra
  • Raza anionilor este mai mare decât raza atomilor din care provin anionii: ri- >  ra

Pentru un element E, : ri+ <  ra < ri-

      rightwards arrow    Variația razei ionice în tabelul perodic: crește în grupă de sus în jos, și scade în perioadă de la stânga la dreapta. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri