Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Proprietăţile apei

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Proprietățile apei Descarcă PDF

Proprietățile apei

 

Structura moleculei de apă, H2O:

  • conține un atom de oxigen și doi atomi de hidrogen;
  • atomii de hidrogen sunt uniți prin câte o legătură covalentă simplă de atomul de oxigen;
  • cele două legături covalente H – O formează un unghi de 104, 5°;
  • oxigenul, fiind un atom puternic electronegativ, atrage mai puternic electronii din legăturile covalente, influențând astfel geometria moleculei și toate celelalte proprietăți ale apei;
  • după ce formează cele două legături covalente cu atomii de hidrogen, atomul de oxigen rămâne cu două perechi de electroni neparticipanți în stratul său de valență;
  • în ansamblul ei, este o moleculă neutră din punct de vedere electric, însă sarcina electrică nu este distribuită uniform în moleculă – acest lucru duce la apariția dipolilor: atrăgând mai puternic electronii spre el, atomul de oxigen capătă o sarcină parțială negativă (pol negativ), în timp ce atomii de hidrogen capătă, fiecare, sarcină parțială pozitivă (poli pozitivi).

Toate aceste caracteristici ale moleculei de apă sunt responsabile de comportamentul și proprietățile anormale ale apei, ca substanță:

  1. Apa este lichidă la temperatura camerei, comparativ cu substanțe formate din molecule cu mase moleculare apropiate care sunt gaze la temperatura camerei.
  2. Densitatea formei solide (densitatea gheții) este mai mică decât densitatea formei lichide.
  3. Apa este un solvent excelent, dizolvând cu ușurință chiar și substanțe extrem de diferite între ele precum sarea (compus ionic) și zahărul (compus molecular).
  4. Moleculele de apă formează legături de hidrogen între ele.
  5. Apa are un punct de fierbere extrem de ridicat (100° C), comparativ cu punctele de fierbere ale celorlalte hidruri din grupa oxigenului.

Gheața

Apa în stare solidă, de gheață, permite formarea unui număr maxim de legături de hidrogen între moleculele sale. Acest lucru duce la o un aranjament hexagonal al moleculelor, deschis, similar cu un fagure de miere. Această structură foarte organizată, cu multe goluri, este motivul densității mai mici a gheții față de densitatea formei lichide. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri