Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Alte interferometre cu interferenţă localizată: pana optică, inelele Newton.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Pana optică. Inelele lui Newton. Descarcă PDF

Pana optică

Pana optică este o peliculă de grosime variabilă cu fețe ce formează un unghi diedru mai mic de 5º. Dacă asupra ei cade lumină paralelă, vor putea fi observate cu ochiul liber franje luminoase ce vor uni punctele cu aceeași grosime, numite franje de egală grosime, așezate pe aceeași direcție cu muchia penei.

Diferența de drum optic dintre două raze este:

delta equals 2 n subscript 2 d subscript k plus lambda over 2 equals k lambda

Folosind relația de mai sus se poate calcula grosimea lamei în acel punct sau indicele de refracție.

Interfranja este:

i equals fraction numerator lambda over denominator 2 n subscript 2 alpha end fraction

Inelele lui Newton

Inelele lui Newton se pot observa când o lentilă plan convexă cu raza de curbură mare se așează pe o suprafață plană. Se formează o pana optică din aer. Dacă folosim lumină albă, se vor observa franje luminoase colorate de formă circulară cu centrul în punctul de contact al lentilei cu suprafața plană. Se pot observa atât franje de reflexie cât și de transmisie, ele fiind inversate.

Raza franjelor luminoase și întunecate este dată de relațiile:

r subscript k space m a x end subscript equals square root of open parentheses k minus 1 half close parentheses R lambda end root
r subscript k space m i m end subscript equals square root of k R lambda end root

Proprietățile interferenței localizate

Franjele de interferență localizată se formează în planul focal al unei lentile convergente (lentila poate fi cristalinul ochiului). 

Interferența localizată se obține cu surse paralele de lumină. Dispozitivele interferențiale pot fi pelicule subțiri, lame subțiri sau pene optice transparente. 

Se poate observa interferență atâtâ prin reflexie cât și prin transmisie. Franjele obținute prin reflexie și cele obținute prin transmisie sunt complementare.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri