Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Arene – nomenclatură, clasificare şi proprietăţi fizice

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Arene Descarcă PDF

 

Pe lângă catene, atomii de carbon mai pot forma şi inele, sau structuri ciclice.

Exemple de structuri ciclice ale carbonului sunt ciclohexanul, care este un alcan, sau ciclopentena, care este o alchenă.

Hidrocarburile aromatice sau arenele sunt hidrocarburile care au în structura lor unul sau mai multe cicluri de 6 atomi de carbon care conţin structuri de rezonanţă.

Termenul de rezonanţă se referă la situaţii în care există mai mult decât un singur model corect de distribuţie a electronilor într-o moleculă. Este vorba despre prezenţa în moleculă a unor electroni delocalizaţi care nu sunt asociaţi cu un singur atom sau cu o singură legătură covalentă, ci aceşti electroni se află într-un singur orbital care se extinde peste mai mulţi atomi adiacenţi. Acest lucru face imposibilă reprezentarea distribuţiei electronilor printr-o singură structură Lewis, de aceea ne folosim de structuri de rezonanţă, numite şi structuri limită. Structura reală a acestor compuşi este o medie a tuturor structurilor Lewis pe care le putem noi desena.

Benzenul este cea mai simplă hidrocarbură aromatică. Această catenă ciclică se mai numeşte şi inel benzenic sau nucleu benzenic.

Formula moleculară a benzenului este C6H6. Benzenul conţine 3 legături duble conjugate, repartizate simetric în moleculă. Fiecare atom de carbon este legat la rândul său şi de un atom de hidrogen. Această reprezentare a benzenului se mai numeşte şi model Kékulé, după numele celui care a reprezentat pentru prima oară benzenul ca fiind un ciclu hexagonal regulat.

inelbenzenic1.jpg

Pentru reprezentarea benzenului, se mai foloseşte şi reprezentarea de mai jos, cu un cerc în mijlocul moleculei care semnifică distribuţia electronilor delocalizaţi ce fac ca legăturile duble să nu se afle într-un singur loc.

inelbenzenic2.jpg

Radicalul C6H5 – se numeşte radical fenil.

După numărul de inele benzenice prezente în moleculă, arenele se împart în arene mononucleare şi arene polinucleare.

1. Arene mononucleare: sunt arenele care conţin un singur inel benzenic. Ele pot fi fără catenă laterală (benzenul), sau pot avea catenă laterală.

Arene mononucleare cu catenă laterală: atomii de hidrogen din inelul benzenic pot fi substituiţi cu unul sau mai mulţi radicali alchil. Astfel, arenele cu catenă laterală se numesc alchilbenzeni sau fenilalcani. Exemple sunt: metilbenzenul (sau toluen), etilbenzenul, n-propilbenzenul, izopropilbenzenul (sau cumen), etenilbenzenul (numit şi vinil benzen sau stiren).

2. Arene polinucleare: sunt arenele care conţin două sau mai multe inele benzenice. Aceste inele benzenice pot fi condensate (naftalina, antarcenul) sau pot fi izolate (difenilul, difenilmetanul).

Denumirea arenelor: arenele cu cele mai multe aplicaţii practice au şi denumiri uzuale (toluen, stiren, etc). Dacă benzenul este substituit cu doi sau mai mulţi radicali alchil diferiţi, numerotarea şi denumirea acestora se face în ordine alfabetică, respectând aceleaşi reguli ca şi în cazul hidrocarburilor aciclice.

În cazul derivaţilor disubstituiţi ai benzenului, poziţiile substituenţilor se marchează prin cifre sau prin prefixe specifice: orto- (o-), para- (p-), meta- (m-).

Exemplu – Denumirea celor 3 derivaţi dimetilbenzen, numiţi uzual şi xileni:

o-xilen.jpg

m-xilen.jpg

p-xilen.jpg

1,2 – dimetilbenzen

(orto – xilen)

1,3 – dimetilbenzen

(meta – xilen)

1,4 – dimetilbenzen

(para – xilen)

 

Proprietăţi fizice:

Arenele mononucleare sunt substanţe lichide la temperatura camerei.

Punctele de fierbere ale arenelor cresc odată cu creşterea maselor moleculare.

Arenele polinucleare sunt substanţe solide, cristalizate, la temperatura camerei.

Arenele sunt insolubile în apă, dar sunt solubile în solvenţi organici precum cloroformul. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri