Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Cation

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Un cation este un atom sau un grup de atomi care are sarcină electrică pozitivă. Se mai numește și ion pozitiv. În electroliză, un cation este radicalul care este atras de catod (polul pozitiv). 

Definiție Descarcă PDF

Un cation este un atom sau un grup de atomi care are sarcină electrică pozitivă. Se mai numește ion pozitiv. Un atom care pierde sau cedează electroni se transformă într-un cation. Cationul are numărul de protoni mai mare decât numărul de electroni. Sarcina pozitivă este dată de faptul că după pierderea unor electroni din înveliș, niște sarcini pozitive din nucleu nu mai sunt neutralizate. În electroliză, un cation este radicalul care este atras de catod (polul pozitiv).

Majoritatea metalelor formează cationi. Metalele alcaline și metalele alcalino-pămîntoase formează întotdeauna cationi. 

Dimensiunea ionilor este măsurată printr-o proprietate fizică periodică numită rază ionică. În cazul substanțelor cristaline (care sunt formate în principal prin legături ionice) cationii au dimensiuni mici având raze ionice mai mici de 0.8x10-10m, iar anionii (ionii negativi) au dimensiuni mari având raze ionice mai mari de 1.3x10-10m. 

Exemplu - formarea cationului Na+

În cazul atomului de sodiu (Na) electronul de valență stă în calea unei configurații electronice stabile de octet. Sodiul are 11 p+ și 11 e- din care cedează un electron pentru a ajunge la configurația gazului nobil neon (Ne). Astfel se formează ionul pozitiv Na+ care are 11 p+ și 10 e-. Diferența de un proton dă sarcina pozitivă +1 a ionului pozitiv Na+

În cazul cationului de sodiu Na+ numărul de electroni care se rotesc în jurul nucleului e mai mic decât în cazul atomului de sodiu, în timp ce sarcina pozitivă a nucleului, dată de cei 11 p+, rămâne aceeași. În consecință, electronii rămași în învelișul cationului Na+ vor fi atrași mai puternic de nucleu. Astfel, electronii vor fi mai aproape de nucleu, iar dimensiunea cationului e considerabil mai mică decât dimensiunea atomului din care provine. Deci raza ionică a unui cation/ion pozitiv este mai mică decât raza atomică a atomului din care provine. 

\huge \bigcirc  Na \overset{-1e^-}{\rightarrow} Na^+ \huge \bigcirc
                     
                          r_a> r_i_+


Cationi întâlniți frecvent

Ionii formați dintr-un singur atom se numesc ioni monoatomici. Un cation monoatomic este un ion pozitiv compus dintr-un singur atom. Dacă un ion conține mai mult de un atom, chiar și atunci când este vorba de doi atomi ai aceluiași element chimic, acesta se numește ion poliatomic. De exemplu, ionul cupru(II), Cu2+, numit și ion cupric, este un cation monoatomic, iar ionul amoniu, NH4+, este un cation poliatomic.  
 
Cationi monoatomici
Formulă Denumire Altă denumire
Ag+ ion de argint  
Al3+ ion de aluminiu  
Ba2+ ion de bariu  
Ca2+ ion de calciu  
Cr2+ ion de crom(II)  
Cr3+ ion de crom(III)  
Cu+ ion de cupru(I) ion cupros
Cu2+ ion de cupru(II) ion cupric
Fe2+ ion de fier(II) ion feros
Fe3+ ion de fier(III) ion feric
H+ ion de hidrogen  
K+ ion de potasiu  
Li+ ion de litiu  
Mg2+ ion de magneziu  
Mn2+ ion de mangan(II) ion manganos
Mn3+ ion de mangan(III) ion manganic
Mn4+ ion de mangan(IV)  
Na+ ion de sodiu  
Sr2+ ion de stronțiu  
Sn2+ ion de staniu(II) ion stanos
Sn4+ ion de staniu(IV) ion stanic
 
Cationi poliatomici
Formulă Denumire Altă denumire
H3O+ ion hidroniu  
Hg22+ ion de mercur(I) ion mercuros
NH4+ ion amoniu  

 

Preambul

Preambul

Referințe

Surse - cation/ion pozitiv

1. Linus Pauling: The Nature of the Chemical Bond and the Structure of Molecules and Crystals, 3rd edition, Cornell University Press, 1960, ISBN 9780801403330
2. The Editorial Staff of the McGraw-Hill Encyclopedia of Science & Technology: Dictionary of Chemistry, 2nd edition, McGraw-Hill Education, 2003, ISBN 9780071410465
3. ThoughtCo: https://www.thoughtco.com/common-cations-table

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2023 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri