Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Corpuri geometrice. Reprezentare corpuri geometrice

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Corpuri geometrice. Reprezentare corpuri geometrice Descarcă PDF

Corpuri geometrice
  • piramidă
  • paralelipiped
  • sferă
  • elipsoid
  • paraboloid
  • hiperboloid
  • oloid
  • ovoid
  • poliedru
  • tetraedru
  • cub
  • con
  • icosaedru
  • dodecaedru
  • prismă
  • cilindru

Piramidă



O piramidă care are toate fețele formate din triunghiuri echilaterale se numește tetraedru regulat. Pot fi mai multe tipuri de piramide după natura bazei:
  • triunghiulară, cu baza triunghi
  • patrulateră, cu baza patrulater
  • pentagonală, cu baza pentagon
  • hexagonală, cu baza hexagon



Paralelipiped

Paralelipipedul este un corp geometric format din șase paralelograme ce aparțin unor trei serii de plane paralele. Acesta constituie un caz particular de prismă.



Proprietăți:
  • fețele opuse sunt paralele;
  • fețele sunt paralelograme;
  • cele 12 laturi sunt congruente în serii de câte patru.

Cub



Cubul sau hexaedrul este un poliedru limitat de șase fețe de formă pătrată. Cubul este paralelipipedul dreptunghic cu toate muchiile egale. Fețele unui cub au formă de pătrat și sunt congruente.

Elemente de construcție

Un cub este un corp geometric (tridimensional) care are din punct de vedere constructiv:

  • 6 fețe pătratice congruente;
  • 12 muchii de lungime egală;
  • 8 vârfuri (colțuri), în care se întâlnesc câte 3 fețe și trei muchii adiacente.


Sfera

Sfera este mulțimea punctelor care se află la o distanță r (raza sferei) de un punct c (centrul sferei), unde r este un număr real pozitiv. În cazul particular în care r=1 sfera se numește sferă unitate.



Con

Conul este corpul obținut prin rotația completă a unui triunghi dreptunghic în jurul unei catete sau, mai puțin formal o figură geometrică în spațiu care se ascute pornind de la o bază plană rotundă spre un punct numit vârf. Mai precis, este o figură solidă mărginită de un plan la bază și loc geometric al tuturor segmentelor de dreaptă (suprafața laterală) care unesc vârful cu perimetrul bazei. Uneori termenul de con se referă doar la suprafața corpului solid sau chiar doar la suprafața laterală.

Axa unui con este linia dreaptă care trece prin vârf, în jurul căreia suprafața laterală are o simetrie de rotație. Desfășurarea ariei laterale a conului generează un sector circular de rază egală cu generatoarea conului.

În general, baza poate avea orice formă. De exemplu, o piramidă este de fapt un con cu baza un poligon. Oricum, în geometria elementară este analizat conul circular drept având baza un cerc și axa perpendiculară pe centru.



Cilindru

Cilindrul este o suprafață cuadrică în spațiu, definită printr-o dreaptă, numită generatoare, care, păstrând o direcție fixă, trece printr-un punct variabil ce descrie o curbă plană închisă, numită curbă directoare.



Prisma

O prismă este un corp limitat de o suprafață prismatică și două plane paralele, care taie generatoarele ei. Suprafața prismatică determină pe cele două plane paralele, două poligoane numite „bazele” prismei. Fețele prismei deosebite (diferite) de baze se numesc „fețe laterale” ale prismei.

Segmentele după care se taie câte două fețe laterale ale prismei se numesc „muchiile laterale” ale prismei. Când muchiile laterale ale prismei sunt perpendiculare pe planul bazei, prisma se numește „dreaptă”. Distanța între bazele prismei este „înălțimea” prismei. La prisma dreaptă muchia laterală este egală cu înălțimea.

O prismă dreaptă care are baza un poligon regulat se numește „prismă regulată”.

Un poliedru este un corp mărginit de suprafețe plane. Fețele poliedrului sunt poligoane.

Prisma este un poliedru având două baze- poligoane egale, iar fețele laterale sunt paralelograme și muchiile laterale sunt egale între ele.

O prismă dreaptă este o prismă cu muchiile laterale perpendiculare pe planul bazei. În acest caz, fețele laterale ale prismei sunt dreptunghiuri.

O prismă regulată este o prismă având bazele poligoane regulate (ex: triunghi echilateral, pătrat, hexagon regulat).



Prisma triunghiulară regulată (dreaptă)



Elementele prismei:

-Bazele prismei: △ABC și △ A'B'C' sunt triunghiuri echilaterale.

-Muchii laterale: AA'=BB'=CC'.

-Dreptunghiurile ABB'A', BCC'B', CAA'C' sunt fețe laterale.


Prisma patrulateră regulată (dreaptă)

Elementele prismei:

- Pătratele ABCD, A'B'C'D' sunt bazele prismei.

- Dreptunghiurile ABB'A', BCC'B', CDD'C', DAA'D' sunt fețe laterale.

-D'B=A'C sunt diagonalele prismei.

-Dreptunghiul ACC'A' (sau DBB'D') este secțiune diagonală a prismei patrulatere.

Dacă ABCD este dreptunghi (și prisma este dreaptă), prisma se numește paralelipiped dreptunghic.

Paralelipipedul dreptunghic are trei dimensiuni:

-lungimea (AB=L);

-lățime (BC=l);

-înălțime (AA'=h).

Diagonalele unui paralelipiped dreptunghic sunt egale.

Cubul este paralelipipedul dreptunghic cu toate muchiile egale. Bazele și fețele laterale ale cubului sunt pătrate egale.
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri