Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Experimentul Franck-Hertz. Cuantificarea energiei atomice.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Experimentul Franck - Hertz. Descarcă PDF

Experimentul Franck - Hertz

În cadrul experimentului Franck - Hertz se studiază modul în care un curent de electroni străbate un gaz rarefiat de vapori de mercur. Pentru aceasta se accelerează electronii cu o tensiune variabilă U aplicată între catod și grilă și se măsoară curentul anodic după ce electronii au fost frânați între grilă și anod.

Reprezentând intensitatea curentului în funcție de tensiune se observă că la multipli de 4,9 V au loc căderi bruște ale intensității curentului. Acest lucru a fost explicat prin existența ciocnirilor inelastice dintre electroni și atomii de mercur, în urma cărora electronii își transferă energia cinetică atomilor, nu mai pot străbate câmpul electric de frânare dintre grilă și anod și sunt reținuți de grilă.

Atomii de mercur trec în stare excitată și prin dezexcitare emit radiații electromagnetice. Calculând lungimea de undă a radiațiilor se obține:

lambda equals fraction numerator h c over denominator e U subscript 1 end fraction asymptotically equal to 253 comma 7 space n m

Cu ajutorul unui spectroscop se constată că tubul cu vapori de mercur emite tocmai radiația cu lungimea de undă calculată mai sus.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri