Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Experimentul Rutherford. Modelul planetar al atomului.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Experimentul Rutherford. Modelul planetar al atomului. Descarcă PDF

Experimentul Rutherford

Rutherford a studiat împrăștierea unui fascicul de particule α cu viteza de aproxomativ 1600 km/s pe o foiță de aur cu grosimea de aproximativ 0,5 μm. Din calcule simple se poate deduce că foița de aur este formată din aproximativ 1650 de straturi de atomi de aur. Particulele α au o masă de aproximativ 8000 de ori mai mare decât a electronului.

Rutherford se aștepta ca particulele α să traverseze foița fără să fie împrăștiate. Din experiment a rezultat că un număr mic de particule α (aproximativ 0,01%) sunt împrăștiate, unele la unghiuri mari chiar și la 180º. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă particula α împrăștiată intereacționează cu o particulă mult mai masivă decât ea.

Din calculele lui Rutherford a rezlutat faptul că atomii au un nucleu cu diametrul mai mic cu patru ordine de mărime decât atomii.

Modelul planetar al atomului

Modelul planetar al atomuli presupune că:

  • atomul are un nucleu central care conține aproape toată masa atomului;
  • nucleul atomului este cu patru sau chiar cinci ordine de mărime mai mic decât atomul;
  • nucleul atomului conține toată sarcina electrică pozitivă a atomului;
  •  electronii cu sarcină electrică negativă se rotesc în jurul nucleului sub influența forței electrostatice;
  • spațiul dintre nucleu și electroni este vid.

​Modelul are două deficiențe fundamentale:

  • electronii în mișcare de rotație se mișcă accelerat și ar trebui să emită unde electromagnetice pierzând energie și în final să cadă pe nucleu, lucru care nu se întâmplă;
  • spectrele de emisie ale atomilor ar trebui să fie continue, dar ele sunt discrete.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri