Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Grupa 5 (V B)

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Grupa a V-a secundară (grupa 5 sau grupa V B) a tabelului periodic cuprinde elementele rare vanadiu, V, niobiu, Nb, și tantal, Ta.

Definiție Descarcă PDF

 
Grupa a V-a secundară (grupa 5 sau grupa V B) a tabelului periodic cuprinde elementele rare vanadiu, V, niobiu, Nb, și tantal, Ta. 
 
Ca și la elementele din grupa 3 și din grupa 4, și în cazul elementelor grupei 5 se continuă completarea cu un electron a penultimului strat electronic. Atomii elementelor din grupa a V-a secundară au următoarea configurație electronică caracteristică:
structura electronica elemente de tranzitie grupa 5
Cei cinci electroni conferă elementelor grupei a V-a secundare numărul de oxidare maxim cinci. Dar, ca și elementele din grupa principală, elementele din grupa principală, elementele din grupa secundară pot apare și cu numere inferioare de oxidare. 
 
Întrucât la formarea legăturilor elementele pot interveni cu doi sau unul dintre electronii ns, precum și cu cei trei electroni (n-1)d, ele prezintă toate numerele de oxidare de la doi la cinci.
 
Tendința de a se manifesta în combinații cu numere de oxidare inferioare scade cu creșterea numărului atomic al elementelor. 
 
Compușii elementelor grupei sunt paramagnetici și diferit colorați, mai ales în cazul vanadiului.
 
Din comportarea acestor elemente se observă că:
  • la numere inferioare de oxidare, ele au caracter metalic, formând cationi a căror stabilitate descrește de la vanadiu la tantal (vanadiul manifestă tendința să formeze în locul cationilor simpli, cationi complecși VO+ și VO2+);
  • la numere superioare de oxidare, ele manifestă caracter nemetalic, formând combinații covalente (ca și elementele grupei 15). 
 
Odată cu creșterea numărului de ordine descrește caracterul nemetalic al elementelor; astfel, acidul vanadic, H3VO4, este un acid slab, din care cauză formează cu ușurință poliacizi, iar acizii niobic și tantalic sunt și mai slabi decât acidul vanadic (mai slabi decât acidul carbonic). 
 
Proprietățile fizice secundare ale elementelor din grupa a V-a secundară sunt ilustrate în tabelul de mai jos:
 
Caracteristicile elementelor din grupa a V-a secundară a tabelului periodic
 
Caracteristici Vanadiu
V
Niobiu
Nb
Tantal
Ta
Numărul atomic 23 41 73
Configurația electronică exterioară 3d34s2 4d45s1 5d36s2
Masa atomică 50,942 90,906 180,948
Densitatea (s), g/cm3 6,1 8,4 16,6
Punctul de topire, °C 1890 2468 2996
Punctul de fierbere, °C 3380 4742 5427
Potențialul de ionizare, eV 6,74 6,77 6,00
Electronegativitatea (Pauling) 1,6 1,6 1,5
Raza de covalență, Å 1,17 1,37 1,37
Raza ionică (teoretică) pt. X5+, Å 0,59 0,70 0,73
 
Vanadiul, niobiul și tantalul sunt metale cu aspect argintiu, care cristalizează în sistemul cubic, având rețele cubice centrate intern, ca și metalele alcaline. Sunt foarte rezistente față de agenții chimici. Pot absorbi cantități mari de hidrogen pe care îl cedează la temperaturi înalte. 
 

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri