Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Grupa 6 (VI B)

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Grupa a VI-a secundară (grupa 6 sau grupa VI B) a tabelului periodic cuprinde elementele crom, Cr, molibden, Mo, și wolfram, W.

Definiție Descarcă PDF


 
Elementele crom, Cr, molibden, Mo, și wolfram, W, formează grupa a VI-a secundară a tabelului periodic (numerotată grupa 6 sau grupa VI B). 
 
Atomii acestor elemente au configurația electronică caracteristică:
configuratia electronica caracteristica grupei 6
Cei șase electroni conferă elementelor grupei numărul maxim de oxidare, șase, ca de exemplu în oxizii superiori, XO3
 
Elementele grupei a VI-a secundare având, ca și alte elemente de tranziție, electroni d în penultimul strat electronic, pot manifesta mai multe grade de oxidare, cuprinse între 2 și 6, atât pare cât și impare. 
 
Compușii acestor elemente sunt paramagnetici și colorați, în special compușii cromului. 
 
Proprietățile fizice ale elementelor grupei 6 sunt arătate în tabelul de mai jos. Se observă punctele foarte înalte de topire și de fierbere ale acestor metale. 
 
Caracteristicile elementelor din grupa a VI-a secundară a tabelului periodic
 
Caracteristici Crom
Cr
Molibden
Mo
Wolfram
W
Numărul atomic 24 42 74
Configurația electronică exterioară 3d54s1 4d55s1 5d46s2
Masa atomică 51,996 95,94 183,85
Densitatea (s), g/cm3 7,19 10,20 19,30
Punctul de topire, °C 1857 2616 3410
Punctul de fierbere, °C 2672 4612 5660
Potențialul de ionizare, eV 6,76 7,18 7,98
Electronegativitatea (Pauling) 1,6 1,8 1,7
Raza de covalență, Å 1,16 1,31 1,32
Raza ionică (pt. X6+), Å 0,52 0,62 0,68
 
Ca și în cazul grupei 4 și a grupei 5, se observă că:
  • la numere inferioare de oxidare elementele formează combinații ionice în care au rol de cation, pe când la numere superioare de oxidare elementele manifestă caracter nemetalic, formând compuși covalenți;
  • pe măsura creșterii masei atomice scade stabilitatea ionilor în care elementele au numere inferioare de oxidare;
  • de asemenea, pe măsura creșterii masei atomice, caracterul nemetalic al elementelor grupei slăbește repede; astfel, oxoacizii de tipul H2XO4 sunt din ce în ce mai slabi, din care cauză pot condensa formând poliacizi. 
 
Prin ansamblul proprietăților lor, molibdenul și wolframul sunt foarte asemănători, îndepărtându-se în oarecare măsură de crom, caracteristică întâlnită și în grupa a V-a secundară (niobiu - tantal), precum și în grupa a IV-a secundară (zirconiu - hafniu). 
 
Cu oxigenul, elementele grupei formează mai mulți oxizi, dintre care oxidul superior este de tipul XO3. Caracteristică este capacitatea trioxizilor de a forma săruri cu oxizi bazici. Tăria acizilor derivați de la trioxizi scade cu creșterea numărului atomic. 
 
Cu cât elementele au numere inferioare de oxidare, cu atât hidroxizii lor au caracter mai accentuat bazic. 
 
Cromații, molibdații și wolframații au compoziție similară sulfaților. 
 
La elementele acestor grupe se mai observă tendința de a forma combinații care conțin mai mulți echivalenți de anhidridă acidă la un echivalent de anhidridă bazică, adică pot forma săruri de poliacizi. Astfel, cromul, în afară de cromați, M2ICrO4, adică M2IO. CrO3, mai formează policromați; la molibden și wolfram se cunosc de asemenea polimolibdați, respectiv poliwolframați
 
O caracteristică a acestor elemente este formarea unor combinații complexe. Astfel, cromul(III) poate adiționa amoniac sau derivați ai acestuia formând amine; molibdenul și wolframul, sub formă de anioni MoO42- sau WO42- (respectiv Mo3O102- sau W3O102-), se pot adiționa fosforului din acidul fosforic sau siliciului din acidul silicic sau borului din acidul boric, formând heteropoliacizii respectivi. 
 
Cromul, molibdenul și wolframul se combină, la temperaturi înalte, cu halogenii, fosforul, carbonul, siliciul și borul; nu formează combinații cu hidrogenul. Aceste metale formează cu oxidul de carbon combinații cu compoziția MVI(CO)6, numite hexacarbonili, cristale incolore, insolubile în apă, dar solubile în benzen. 
 
Cromul, molibdenul și wolframul, datorită proprietăților lor, sunt folosiți la alierea oțelurilor, cărora le imprimă calități mecanice și anticorozive. 

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri