Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Hipocloritul de sodiu, NaClO

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Hipocloritul de sodiu, NaClO, este un solid cristalin verde deschis instabil în aer; are un miros neplăcut de clor. Hipocloritul de sodiu este solubil în apă rece și se descompune în apă caldă. Este utilizat ca agent de decolorare pentru pasta de hârtie și pentru textile, ca intermediar chimic, și în medicină.

Definiție Descarcă PDF

 
Hipocloritul de sodiu, NaClO, este un solid cristalin verde deschis instabil în aer; are un miros neplăcut de clor. Hipocloritul de sodiu este solubil în apă rece și se descompune în apă caldă. Este utilizat ca agent de decolorare pentru pasta de hârtie și pentru textile, ca intermediar chimic, și în medicină.
 
Hipocloritul de sodiu, NaClO, se formează prin acțiunea clorului asupra unei soluții de hidroxid de sodiu la temperaturi până la 30°C (deoarece altfel se formează clorat de sodiu și clorură de sodiu). 
 
Industrial, hipocloritul de sodiu se prepară prin electroliza unei soluții de clorură de sodiu în celule electrolitice fără diafragmă, în care se produce reacția între clorul și hidroxidul de sodiu rezultați prin electroliză. 
 
Hipocloritul de sodiu are un miros neplăcut de clor și este solubil în apă. El este nestabil la aer; cele mai mici urme de dioxid de carbon pun acidul hipocloros în libertate:
2NaClO + CO2 + H2O = 2HClO + Na2CO3
Această comportare explică puterea decolorantă și dezinfectantă a tuturor hipocloriților. Avantajul pe care îl prezintă hipocloriții față de clor este manipularea lor mai ușoară; de aceea, utilizarea lor este foarte răspândită în numeroase industrii. Astfel, se folosesc ca decoloranți în industria hârtiei, la prepararea indigoului, a substanțelor intermediare pentru fabricarea coloranților, a acidului antranilic, ca decolorant în industria textilă, ca dezinfectant în medicină, etc. 

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 978019920463

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri