Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Interferenţa luminii. Franjele interferenţei staţionare. Interferometrul Young.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Interferența luminii. Interferometrul Young. Descarcă PDF

Interferența luminii

Interferența luminii este suprapunerea a două radiații vizibile. Dacă radiațiile sunt coerente, adică au aceeași pulsație și diferență de fază constantă în timp, interferența este staionară și poate fi vizualizată ca o alternanță de zone sau franje luminoase cu zone sau franje întunecate.

Intensitatea luminii este proporțională cu pătratul amplitudinii componenetei electrice a undei electromagnetice, deoarece s-a demonstrat că componenta electrică a undei electromagnetice impresionează ochiul.

Dacă avem două unde luminoase coerente, ale căror componente electrice au forma:

E subscript 1 equals E subscript 0 sin open parentheses omega t minus k r subscript 1 close parentheses space ș i space E subscript 2 equals E subscript 0 s i n open parentheses omega t minus k r subscript 2 close parentheses

componenta rezultantă are forma:

E equals 2 E subscript 0 cos open parentheses fraction numerator pi capital delta r over denominator lambda end fraction close parentheses sin 2 pi open parentheses t over T minus fraction numerator r subscript 1 plus r subscript 2 over denominator 2 lambda end fraction close parentheses

Cum cosinusul nu depinde de timp putem afirma că vom avea franje luminoase, adică valoare maximă pentru câmpul electric, dacă pătratul cosinusului este egal cu unitatea, ceea ce înseamnă că diferența de drum trebuie să fie egală cu un număr par de jumătăți de lungimi de undă:

capital delta r equals 2 k lambda over 2

De asemenea vom avea franje întunecate dacă câmpul electric va avea valoare nulă dacă cosinusul va fi nul, adică diferența de drum va fi egală cu un număr impar de jumătăți de lungimi de undă:

capital delta r equals open parentheses 2 k plus 1 close parentheses lambda over 2

Interferometrul Young

Interferometrul Young este format din două fante foarte înguste, paralele, situate la distanță de ordinul milimetrilor una de cealaltă, situate la o distanță de ordinul metrilor de un ecran. Dacă se proiectează lumină pe fante, atunci pe ecran apare o figură de interferență formată din maxime și minime luminoase.

Poziția maximelor luminioase este dată de relația:

y subscript k space m a x end subscript equals 2 k fraction numerator D lambda over denominator 4 l end fraction

Poziția minimelor este dată de relația:

y subscript k space m i n end subscript equals open parentheses 2 k plus 1 close parentheses fraction numerator D lambda over denominator 4 l end fraction

Iar interfranja este:

i equals fraction numerator D lambda over denominator 2 l end fraction

Pentru a calcula maximele și minimele într-un mediu în care indicele de refracție nu este unitar, trebuie ținut cont de faptul că în acel mediu lungimea de undă ia o valoare dată de relația:

lambda equals lambda subscript 0 over n

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri