Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Înveliș electronic

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Învelișul electronic sau învelișul de electroni al atomului reprezintă totalitatea electronilor care gravitează în jurul nucleului unui atom. 

Definiție Descarcă PDF

Învelișul electronic sau învelișul de electroni al atomului reprezintă totalitatea electronilor care gravitează în jurul nucleului unui atom. Învelișul de electroni este format din straturi electronice; un strat electronic poate avea mai multe substraturi, iar substraturile, la rândul lor, conțin orbitali. 

În mișcarea lor rapidă în jurul nucleului, electronii nu urmează niște traiectorii precise; însă, ei se pot găsi, cu probabilitate maximă, în anumite regiuni ale spațiului din jurul nucleului, formând nori electronici (nori de electricitate negativă) numiți orbitali

Atomul de hidrogen are un singur electron; în mișcarea sa neîntreruptă, electronul se poate apropia mai mult sau mai puțin de nucleu, menținându-se în interiorul unei regiuni de formă sferică (orbital de tip s, de simetrie sferică). 

Pe lângă mișcarea în jurul nucleului, electronul execută și o mișcare în jurul axei sale, numită mișcare de spin. Mișcarea de spin se poate produce în două sensuri: una în sensul mișcării acelor unui ceasornic, și alta în sens invers. Dacă un electron se rotește într-un sens și alt electron se rotește în sens opus, se spune că cei doi electroni au spin opus

Într-un orbital nu pot exista decât maximum doi electroni cu spin opus, numiți electroni cuplați.

Straturile de electroni sunt zone difuze situate la distanțe diferite de nucleu și sunt notate fie cu litere de la K la Q (K, L, M, N, O, P, Q), fie cu cifre de la 1 la 7. Numerotarea straturilor se face dinspre nucleu spre exterior: primul strat, cel mai apropiat de nucleu, se notează cu 1 (sau K), stratul următor cu 2 (sau L) și așa mai departe. Energia electronilor este cu atât mai mică cu cât aceștia sunt mai apropiați de nucleu; astfel, electronii cu energia cea mai mică se află în stratul 1 (stratul K); cea mai mare energie o au, într-un atom, electronii din ultimul strat, numit și strat de valență. 
 

Preambul

Preambul

Referințe

references
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri