Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Ionizare

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Ionizarea este procesul prin care atomii sau moleculele neutre se transformă în atomi sau molecule cu sarcină electrică pozitivă sau negativă (ioni). 

Definiție Descarcă PDF

Ionizarea este procesul prin care atomii sau moleculele neutre se transformă în atomi sau molecule cu sarcină electrică pozitivă sau negativă (ioni). În general, în procesele chimie, ionizarea are loc prin transfer de electroni. 

De cele mai multe ori, transferul de electroni are ca scop obținerea unor configurații electronice stabile de dublet sau octet, așa cum au gazele nobile. Atomii acceptă sau cedează electroni din stratul de valență în funcție de care proces consumă mai puțină energie. 

De exemplu, atomul de sodiu, Na, are nr. atomic Z=11, deci are 11 electroni în învelișul electronic. Pentru a ajunge la o configurație stabilă de octet pe ultimul strat, adică la configurația gazului nobil neon, atomul de sodiu trebuie să cedeze un electron. Atomul de clor, Cl, are Z=17 și îi mai lipsește un singur electron de pe stratul de valență pentru a avea o configurație stabilă de octet, așa cum are gazul nobil argon. Așadar, atomul de sodiu cedează un  electron, iar atomul de clor acceptă un electron. 
Formarea cationului de sodiu: \small Na \rightarrow Na^+ + e^-
Formarea anionului de clor: \small Cl + e^- \rightarrow Cl^-
Sodiul și clorul reacționează prin transferul unui electron de valență de la atomul de sodiu la atomul de clor pentru a forma ionii care constituie un cristal de clorură de sodiu (sare de bucătărie): \small Na + Cl \rightarrow Na^+ Cl^- 

Anumite molecule ionizează în soluție apoasă. De exemplu, acizii ionizează la dizolvarea în apă. Moleculele neutre de acid sulfuric, H2SO4, reacționează cu moleculele de apă și produc ioni pozitivi de hidroniu și ioni negativi de sulfat: 
\small H_2SO_4 + H_2O \rightarrow 2H_3O^+ + SO_4^2^-

Ionizarea poate avea loc și ca rezultat al disocierii atomilor unui gaz într-un câmp electric. Dacă electronii care constituie curentul electric au energie suficientă, ei vor forța alți electroni afară din învelisul moleculei de gaz neutre, producând astfel perechi de ioni; o astfel de pereche de ioni e formată din ionul pozitiv și din electronul negativ care a fost detașat. 
Ionizarea hidrogenului gazos: \small H_2_(g_) \overset{curent.electric}{\rightarrow} 2H^+ + 2e^-
Ionizarea oxigenului gazos: \small O_2_(g_) \overset{curent.electric}{\rightarrow} O_2^+ + e^-

Substanțele chimice ionizează și atunci când sunt expuse radiațiilor ionizante, precum razele X sau razele gama. 
 

Preambul

Preambul

Referințe

Surse - ionizare 

1. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632
2. The Editorial Staff of the McGraw-Hill Encyclopedia of Science & Technology: Dictionary of Chemistry, 2nd edition, McGraw-Hill Education, 2003, ISBN 9780071410465
3. Encyclopedia Britannica Online: https://www.britannica.com/science/ionization


 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri