Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Ipoteza Planck. Fotonul. Explicarea efectului fotoelectric cu modelul corpuscular.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Ipoteza lui Planck. Fotonul. Formula lui Einstein. Descarcă PDF

Ipoteza lui Planck

În încercarea de a explica modul în care substanța emite și absoarbe energie, Max Planck a emis următoarea ipoteză:

Oscilatorii electromagnetici microscopici emit cantități discrete de energie, numite cuante de energie. Energia cuantelor este dependentă de frecvența radiației electromagnetice.

epsilon equals h nu comma space u n d e space c o n s tan t a space l u i space P l a n c k space h equals 6 comma 625 times 10 to the power of negative 34 end exponent J s

Fotonul

Cuanta de energie sau fotonul are următoaale prorpietăți:

  • fotonul se deplasează cu viteza luminii și are masă de repaus nulă și sarcină electrică nulă;
  • energia fotonului este:

epsilon equals h nu equals m c squared

  • masa de mișcare fotonului este:

m equals epsilon over c squared equals fraction numerator h nu over denominator c squared end fraction equals fraction numerator h over denominator lambda c end fraction

  • impulsul fotonului este:
  • p equals m c equals fraction numerator h nu over denominator c end fraction equals h over lambda

Formula lui Einstein

Einstein a propus o formulă, pornind de la ipoteza lui Planck, cu ajutorul căreia a reușit să explice legile efectului fotoelectric.

Un atom absoarbe un foton doar dacă energia fotonului este mai mare decât lucrul mecanic de extracție al electronilor. Energia fotonului absorbit se distribuie pe de o parte pentru a extrage electronul din atom, iar pe de alta pentru a-i imprima acestuia o anumită viteză.

h nu equals L plus fraction numerator m v squared over denominator 2 end fraction

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri