Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Legea Faraday. Autoinducţia. Inductanţa.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Legea Faraday. Autoinducția. Inductanța. Descarcă PDF

Legea Faraday

Legea Faraday sau legea inducției electromagnetice descrie matematic fenomenul de inducție electromagnatică.

e equals negative fraction numerator capital delta capital phi over denominator capital delta t end fraction

Într-un circuit electric închis tensiunea electromotoare indusă este egală cu viteza de variație a fluxului magnetic prin acel circuit luată cu semn schimbat.

Dacă ne referim la un conductor de lungime l, ce se deplasează printr-un câmp magnetic cu viteza v, atunci tensiunea electromotoare indusă la capetele sale este de scrisă de relația:

e equals B l v sin open parentheses alpha close parentheses

unde unghiul α reprezintă unghiul dintre liniile de câmp magnetic și vectorul viteză al conductorului.

Autoinducția

Autoinducția este fenomenul de inducție electromagneitcă printr-un circuit electric închis, determinată de variația curentului electric propriu.

Deoarece câmpul magnetic produs de curentul electric propriu este proporțional cu intensitatea curentului electric, atunci și fluxul magnetic propriu va fi proporțional cu intensitatea curentului electric propriu:

capital phi open parentheses t close parentheses equals L times i open parentheses t close parentheses

Constanta de proporționalitate L se numește inductanță și depinde de geometria circuitului și proprietățile magnetice ale mediului în care se află acesta. În SI inducatanța se măsoară în Henry (H).

Legea autoinducției are forma:

e equals negative L fraction numerator capital delta i over denominator capital delta t end fraction

Inducatanța unui solenoid este descrisă de relația:

L equals fraction numerator mu N squared S over denominator l end fraction

unde μ este permeabilitatea magnetică a mediului, N este numărul de spire al solenoidului, S este aria secțiunii transversale a unei spire, iar l este lungimea solenoidului.

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri