Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Legea lui Hess. Entalpia de formare standard.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Legea lui Hess. Entalpia molară de formare standard. Descarcă PDF

 

Eliberarea energiei prin încălzirea mediului exterior semnifică o micşorare a entalpiei unui sistem aflat la presiune constantă. Aşadar, sistemul chimic cedează energie şi trece dintr-o stare caracterizată printr-o entalpie mai mare, care este entalpia totală a reactanţilor, HR, într-o nouă stare caracterizată printr-o entalpie mai mică, care este entalpia totală a produşilor, HP. Aşadar, în cazul reacţiilor exoterme:

  • HR > HP
  • ΔH < 0

Absorbţia energiei prin răcirea mediului exterior semnifică o creştere a entalpiei unui sistem aflat la presiune constantă. Aşadar, sistemul chimic primeşte energie din exterior şi trece dintr-o stare caracterizată printr-o entalpie mai mică, HR, într-o nouă stare, a produşilor de reacţie, caracterizată prin entalpie mai mare, HP. Aşadar, în cazul reacţiilor endoterme:

  • HR < HP
  • ΔH > 0

Variaţia entalpiei este negativă pentru reacţiile exoterme şi pozitivă pentru reacţiile endoterme.

Legea lui Hess spune că variaţia totală a entalpiei unei reacţii nu depinde de calea care duce la această variaţie, ci depinde numai de starea sa iniţială şi finală. Spre exemplu, pentru o reacţie care are loc în trei etape, legea lui Hess se aplică în felul următor:

legea lui Hess.jpg

Căldura absorbită sau degajată într-o reacţie chimică este aceeaşi indiferent dacă transformarea are loc într-o singură etapă sau în mai multe.

Condiţiile standard de reacţie sunt următoarele:

  • temperatură: 25° C sau 298 K,
  • presiune: 1 atm,
  • concentraţia soluţiilor: 1M.

Prin convenţie, s-a stabilit ca entalpie de referinţă entalpia substanţelor elementare care, în condiţii standard, este considerată zero.

Entalpia molară de formare standard, ΔHf0, reprezintă cantitatea de căldură degajată sau absorbită atunci când 1 mol de substanţă compusă se formează din elementele constituente. Entalpia molară de formare standard este, de fapt, variaţia entalpiei reacţiei de sinteză a unui mol de substanţă din elementele sale componente care se află în starea lor standard. Se exprimă în kJ/mol.

Legea lui Hess poate fi formulată şi astfel: variaţia de entalpie a unei reacţii este egală cu diferenţa dintre suma entalpiilor de formare a tuturor produşilor de reacţie şi suma entalpiilor molare de formare a tuturor reactanţilor. Această formulare este exprimată matematic prin relaţia de mai jos:

capital delta H to the power of 0 subscript r space equals space sum for P r o d u ş i of nu capital delta H to the power of 0 subscript f space minus space sum for R e a c tan ţ i of nu capital delta H to the power of 0 subscript f

Aplicaţii ale legii lui Hess:

  • permite calculul entalpiilor de formare pentru unele substanţe compuse pe care nu le putem obţine direct din elementele componente;
  • permite calculul căldurilor de reacţie pentru anumite reacţii care au loc în condiţii periculoase, condiţii în care ar fi imposibil de măsurat practic aceste mărimi.

Cunoscând valoarea entalpiei molare de formare, se poate aprecia stabilitatea substanţelor. Dacă ΔHf0  < 0, atunci reacţia de sinteză a acelui compus din elementele sale componente este o reacţie exotermă. De asemenea, o valoare negativă a entalpiei de formare înseamnă că substanţa este mai stabilă decât elementele sale componente. Aşadar, cele mai stabile substanţe sunt cele care au cele mai mici entalpii molare de formare.

 

 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri