Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Lucrul mecanic, căldura, coeficienţii calorici.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Lucru mecanic, căldură, coeficienți calorici. Descarcă PDF

Calorimetria

Partea termodinamicii care studiază schimbul de energie între sistemele termodinamice sau între un sistem termodinamic și mediul exterior.

Sistemele termodinamice închise (de masă constantă sau număr de moli constant) pot schimba cu exteriorul căldură sau lucru mecanic.

Lucrul mecanic

Atunci când două sisteme termodinamice sunt în contact mecanic ele schimbă energie prin variația parametrilor de poziție (variația volumului) sub acțiunea unei forțe.

Într-un proces izocor variația volumului este nulă deci și lucrul mecanic este nul.

Într-un proces izobar, lucrul mecanic este egal cu produsul dintre presiune și variația volumului:

L equals p capital delta V

În coordonate p - V, lucrul mecanic este aria cuprinsă între graficul transformării și axa volumelor:

Pentru o transformare izotermă:

L equals nu R T ln open parentheses V subscript f over V subscript i close parentheses

Observăm că:

begin mathsize 12px style capital delta V greater than 0 rightwards double arrow L greater than 0 space minus space l u c r u l space m e c a n i c space e s t e space e f e c t u a t space d e space s i s t e m
capital delta V less than 0 rightwards double arrow L less than 0 space minus space l u c r u l space m e c a n i c space e s t e space p r i m i t space d e space s i s t e m end style

Căldura

Căldura descrie schimbul de energie prin contact termic. Căldura se măsoară în Joule la fel ca și lucrul mecanic. Căldura este proporțională cu variația temperaturii, constanta de proporționalitate fiind capcitatea calorică a sistemului termodinamic.

Capacitatea calorică reprezintă cantitatea de căldură necesară unui sistem termodinamic pentru a-și crește temperatura cu 1K.

Q equals K capital delta T

Căldura absorbită de sistemul termodinamic este pozitivă deoarece temperatura sistemului crește și variația temperaturii este pozitivă.

Căldura cedată de sistemul termodinamic este negativă deoarece temperatura sistemului scade și variația temperaturii este negativă.

O unitate de măsură alternativă a căldurii este caloria care reprezintă cantitatea de căldură necesară unui gram de apă pentru a-și crește temperatura cu 1

°C.

1 space c a l space equals space 4 comma 182 J

În practică se folosesc coeficienții calorici definiți ca și constante de material:

Căldura specifică reprezintă cantitatea de căldură necesară unității de masă dintr-o substanță pentru a-și crește temperatura cu 1K.

c equals fraction numerator Q over denominator m capital delta T end fraction

Căldura molară reprezintă cantitatea de căldură necesară unui kilomol de substanță pentru a-și crește temperatura cu 1K.

C equals fraction numerator Q over denominator nu capital delta T end fraction

Pentru lichide și solide căldura molară izocoră este aproximativ egală cu căldura molară izobară.

La gaze căldura molară izobară este mai mare decît căldura molară izocoră. Același lucru se poate afirma și despre căldura specifică.

Coeficientul adiabatic este raportul dintre căldura molară izobară și căldura molară izocoră:

gamma equals C subscript p over C subscript V equals fraction numerator i plus 2 over denominator i end fraction

Pentru gaze monoatomice coeficientul adiabatic este egal cu 1,66, pentru gaze biatomice este egal cu 1,4, iar pentru gaze poliatomice cu 1,33.

Procesul adiabatic

Procesul adiabatic este procesul în cursul căruia sistemul nu schimbă căldură cu mediul exterior.

Procesele adiabatice sunt descrise de legea:

p V to the power of gamma equals c o n s t.
T V to the power of gamma minus 1 end exponent equals c o n s t.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri