Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Oxidul de crom, CrO3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Oxidul de crom (trioxidul de crom(VI) sau anhidrida cromică), CrO3, este un compus roșu, care cristalizează rombic și se dizolvă cu ușurință în apă. Se topește la 196°C. Este un agent oxidant extrem de puternic, în special pentru materia organică. 

Definiție Descarcă PDF

Oxidul de crom (trioxidul de crom(VI) sau anhidrida cromică), CrO3, este un compus roșu, care cristalizează rombic și se dizolvă cu ușurință în apă. Se topește la 196°C. Este un agent oxidant extrem de puternic, în special pentru materia organică. 
 
 
Oxidul de crom se obține prin tratarea cromaților sau dicromaților alcalini cu acid sulfuric concentrat:
K2Cr2O7 + H2SO4 = K2SO4 + 2CrO3 + H2O
sub formă de cristale prismatice de culoare roșie închisă. 
 
Trioxidul de crom este foarte higroscopic; se dizolvă cu ușurință în apă. Prin încălzire la 400°C, trioxidul de crom se descompune în oxid cromic și oxigen:
2CrO3 \rightarrow Cr2O3 + 3/2 O2
Deci trioxidul de crom este un oxidant puternic. Puterea oxidantă a trioxidului de crom este atât de mare, încât dacă vine în contact cu alcool sau eter, le aprinde. 
 
Prin tratarea trioxidului de crom cu acid clorhidric rezultă clorura de cromil, CrO2Cl2:
CrO3 + 2HCl = CrO2Cl2 + H2O
un lichid de culoare roșie, care este un puternic agent de oxidare. 
 
Este un oxid acid care la dizolvarea în apă formează “acid cromic”, un puternic agent oxidant folosit pentru fluide de curățare a sticlăriei. 
 
Trioxidul de crom este foarte toxic (ca și acizii cromici și sărurile lor). 
 
Soluțiile trioxidului de crom colorează pielea în cafeniu, întărind-o apoi; pe această acțiune se bazează utilizarea lui pentru prepararea secțiunilor pentru studii microscopice sau preparate anatomice, precum și la tăbăcirea rapidă a pieilor.

Preambul

Preambul

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2021 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri