Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Oxidul de fier(II), FeO

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Oxidul de fier(II) sau oxidul feros, FeO, este un solid negru, cristalizează în sistem cubic și are punctul de topire 1420°C. 

Definiție Descarcă PDF

Oxidul de fier(II) sau oxidul feros, FeO, este un solid negru, cristalizează în sistem cubic și are punctul de topire 1420°C. 

 

Oxidul de fier(II) se poate obține prin descompunerea termică a oxalatului de Fe(II) sau prin reducerea oxidului de Fe(III) cu hidrogen sau oxid de carbon:

Fe2O3 + CO = 2FeO + CO2

Monoxidul de carbon format în reacția de mai sus produce o atmosferă reducătoare, astfel prevenind oxidarea la oxid de fier(III). 

Oxidul de fier(II) este o pulbere neagră piroforă (se aprinde spontan în contact cu oxigenul prin frecare sau ciocnire) care se oxidează ușor trecâd în Fe2O3. Este stabil la temperaturi peste 570°C; sub această temperatură se descompune:

4FeO \small \rightleftharpoons Fe3O4 + Fe

Are caracter bazic și se dizolvă rapid în acizi diluați; prin combinare cu acizi dă ionul Fe2+. Compusul are structura clorurii de sodiu, fapt ce îi indică natura ionică, însă rețeaua cristalină este deficitară în ioni de fier(II) și astfel, oxidul este nestoechiometric.

Preambul

Preambul

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri