Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Oxizi

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Oxizii sunt compuși binari ai oxigenului. Un oxid conține cel puțin au atom de oxigen și un atom al unui alt element în compoziția lui. 

Definiție Descarcă PDF

Structură
Formulă Generală
Nomenclatură
Clasificare


Structură

Oxizii sunt compuși binari ai oxigenului. În moleculele oxizilor, atomul de oxigen este legat cu ambele lui valențe de un alt element. Principial, oxizii pot fi considerați derivați ai apei, presupunând că cei doi atomi de hidrogen ai apei sunt înlocuiți cu cantități echivalente de alți atomi: H2O, Cl2O, Na2O. 

Oxizii nu trebuie confundați cu peroxizii. Moleculele peroxizilor conțin doi atomi de oxigen legați direct între ei formând o grupă peroxo sau grupă peroxidică\small -O-O-. Grupa \small -O-O- este caracteristică apei oxigenate, H2O2, și derivaților săi. 

Formula generală
Formula generală a unui oxid este R2O, în care R reprezintă un element monovalent. De exemplu: Na2O, MgO, Al2O3, CO2, N2O5, SO3.

Nomenclatură
Denumirea generală a unui compus a oxigenului cu un alt element este oxid. De exemplu: oxid de calciu, oxid de fier, etc. La elementele care formează oxizi diferiți, proporțiile stoechiometrice între componente sunt indicate prin prefixele mono, bi/di, tri, tetra, penta, hexa, etc. legate de numele elementului la care se referă. De exemplu:
  • NO - monoxid de azot (Prefixul mono poate fi în general omis.) 
  • NO2 - dioxid de azot
  • N2O3trioxid de azot
  • N2O4tetraoxid de azot (tetroxid de azot)
  • N2O5pentaoxid de azot (pentoxid de azot)

Proporțiile dintre componentele unui oxid mai pot fi indicate, după modul general, prin numere romane reprezentând numărul de oxidare sau valența stoechiometrică a elementului, scrisă în paranteză imediat după numele acestuia. De exemplu:
  • FeO - oxid de fier (II)
  • Fe2O3 - oxid de fier (III)
  • Fe3O4 - oxid de fier (II, III) sau oxid de fier (II) și (III)

Se mai obișnuiește ca la oxizii acelor elemente care prezintă două valențe deosebite, să se indice prin terminațiile ic sau os, adăugate la numele elementului, în care din acești oxizi elementul are valența superioară sau inferioară. De exemplu:
  • FeO - oxid feros
  • Fe2O3 - oxid feric
  • Cu2O - oxid cupros
  • CuO - oxid cupric

Clasificare
După comportarea lor în reacția cu apa, oxizii se clasifică în anhidride și oxizi indiferenți

Anhidridele sunt oxizii care reacționează cu apa formând hidroxizi. După caracterul hidroxidului rezultat se deosebesc: oxizi acizi (anhidride acide) și oxizi bazici (anhidride bazice)

Oxizii acizi sunt oxizii care prin combinarea cu apa formează un acid. Exemple de oxizi acizi sunt SO2 - dioxid de sulf, SO3 - trioxid de sulf, P2O- pentaoxid de fosfor, CO2 - dioxid de carbon, care prin combinare cu apa formează acizii H2SO- acid sulfuros, H2SO4 - acid sulfuric, H3PO4 - acid fosforic, H2CO3 - acid carbonic:
 
     \small SO_{2} +H_{2}O\rightarrow H_2SO_{3}
     \small SO_3+H_2O\rightarrow H_2SO_4
     \small P_2O_5+3H_2O\rightarrow2H_3PO_4
     \dpi{100} \small CO_2+H_2O\rightarrow H_2CO_3

Tot oxizi acizi sunt considerați și oxizii care, deși nu reacționează direct cu apa, rezultă prin deshidratarea unui acid, ca de exemplu, SiO2, dioxidul de siliciu. care rezultă prin deshidratarea acidului silicic, H2SiO4

     \small H_4SiO_4\rightarrow SiO_2+2H_2O

Oxizii acizi reacționează cu bazele formând o sare și apă. De exemplu, reacția dintre dioxidul de carbon și hidroxidul de calciu, prin care se obține carbonatul de calciu și apă:

     \small CO_2 + Ca(OH)_2\rightarrow CaCO_3+H_2O

Oxizii bazici sunt oxizii care prin combinare cu apa formează o bază. Exemple de oxizi bazici sunt: Na2O - oxid de sodiu, CaO - oxid de calciu, MgO - oxid de magneziu, BaO - oxid de bariu, care, prin combinare cu apa formează bazele: NaOH - hidroxid de sodiu, Ca(OH)2 - hidroxid de calciu, Mg(OH)2 - hidroxid de magneziu, Ba(OH)2 - hidroxid de bariu:

     \small Na_2O+H_2O\rightarrow 2NaOH
     \small CaO+H_2O\rightarrow Ca(OH)_2
     \small MgO+H_2O\rightarrow Mg(OH)_2
     \small BaO+H_2O\rightarrow Ba(OH)_2

Tot oxizi bazici sunt considerați și oxizii care, deși nu reacționează cu apa, rezultă prin deshidratarea unei baze, ca de exemplu CuO - oxid de cupru (II), care rezultă prin deshidratarea hidroxidului de cupru, Cu(OH)2:

     \small Cu(OH)_2\rightarrow CuO+H_2O

Oxizii bazici reacționează cu acizii formând o sare și apă. De exemplu, reacția dintre oxidul de cupru (II) și acidul sulfuric, prin care se obține sulfat de cupru și apă:

     \small CuO+H_2SO_4\rightarrow CuSO_4+H_2O

Majoritatea oxizilor de metale se comportă ca anhidride de baze. Există însă și oxizi metalici care au caracter de anhidride acide, de exemplu, trioxidul de crom, CrO3, sau heptoxidul de mangan, Mn2O7

Oxizii amfoteri (oxizii amfiprotici) sunt oxizii care în reacția cu apa formează fie o bază fie un acid, în funcție de condițiile de reacție. Exemplu de oxid amfoter este oxidul de aluminiu, Al2O3, căruia îi corespunde hidroxidul Al(OH)3, care poate disocia atât ca acid, cât și ca bază. 

Oxizii indiferenți sunt acei oxizi care nu sunt nici anhidride de baze, nici anhidride de acizi, ca de exemplu, CO - monoxidul de carbon, sau N2O - protoxid de azot. 

Proprietăți
Oxizii sunt, în general, substanțe stabile la încălzire; numai oxizii metalelor nobile (ruteniu, rodiu, paladiu, argint, osmiu, iridiu, platină și aur) se descompun prin încălzire slabă. Majoritatea oxizilor pot fi reduși, prin încălzire cu hidrogen sau cărbune, la elementul de la care provin. 

Metode generale de obținere
Oxizii de pot obține, în general, prin două metode: 

a) Combinarea elementelor cu oxigenulAceasta este o metodă directă și reprezintă de fapt oxidarea obișnuită a substanțelor simple. De exemplu: arderea cărbunelui, când rezultă oxizii carbonului; arderea sulfului cu formare de bioxid de sulf; arderea fosforului până la pentoxid de fosfor; sinteza apei. 

b) Descompunerea unor compuși care conțin oxigen în moleculăAceasta este o metodă indirectă, deoarece se pornește de la o combinație a elementului respectiv care conține oxigen în moleculă și se descompune ușor. De exemplu, pentru obținerea oxidului de calciu nu se recurge la oxidarea calciului, acesta fiind un metal scump, ci la descompunerea, la temperatură înaltă, a carbonatului de calciu:
 
     \small CaCO_3\overset{600 -1000^\circ C}{\rightarrow}CO_2+CaO

Oxizii metalelor prețioase (argint, aur, platină) nu se obțin decât prin metode indirecte. De exemplu, oxidul de argint se obține prin descompunerea carbonatului de argint:

     \small Ag_2CO_3\overset{100 -140^\circ C}{\rightarrow}CO_2+Ag_2O




 






 

Preambul

Preambul

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri