Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Pentaoxidul de vanadiu, V2O5

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Pentaoxidul de vanadiu, V2O5, este o pudră cristalină toxică, care variază de la galben la roșu, este solubilă în substanțe alcaline și acizi, și este ușor solubilă în apă. Punctul de topire este la 690°C.

Definiție Descarcă PDF

Pentaoxidul de vanadiu, V2O5, este o pudră cristalină toxică, care variază de la galben la roșu, este solubilă în substanțe alcaline și acizi, și este ușor solubilă în apă. Punctul de topire este la 690°C.
 
 
Pentoxidul de vanadiu se obține în mod obișnuit prin calcinarea așa-numitului metavanadat de amoniu:
2NH4VO3 = V2O5 + 2NH3 + H2O
Este o pulbere de culoare roșie-portocalie, care se topește la circa 650°C. Este foarte toxic. Are caracter de agent slab de oxidare. Pentoxidul de vanadiu este puțin solubil în apă (circa 0,007 g/l) formând soluții galben deschise de acizi vanadici. Deși are caracter mai mult acid și deci este solubil în baze, pentoxidul de vanadiu se dizolvă și în acizi. 
 
În soluțiile rezultate prin tratarea pentaoxidului de vanadiu cu baze, în funcție de pH se găsesc diferite specii de vanadați hidratați. Gradul lor de hidratare nu este însă bine cunoscut, din care cauză se obișnuiește să fie notați cu cea mai simplă formulă posibilă, fără apă de hidratare. 
 
Când soluțiile sunt puternic bazice se formează ioni de vanadat, VO43-. Pe măsură ce scade bazicitatea rezultă specii dinucleare și trinucleare care se notează [V2O6(OH)]3- și [V3O9]3-. Când pH-ul este sub circa 6,8 precipită V2O5 hidratat. 
 
La tratarea pentaoxidului de vanadiu cu acizi rezultă specii complexe dintre care cele mai probabile sunt decanucleare, [HnV10O23](6+n). Când pH-ul este mic (1 - 2) se formează mai mult ionul pervanadil, VO2+
 
Pentoxidul de vanadiu are acțiune catalitică, din care cauză este folosit în multe reacții de oxidare, la fabricarea acidului sulfuric, etc. Pentaoxidul de vanadiu mai este utilizat și în medicină, pentru vopsirea textilelor și în reactoare nucleare. 

Preambul

Preambul

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri