Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Poloniul, Po

Tag-uri

Categorie: Chimie Anorganică
Tag-uri:    

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Poloniul, Po, este un element metalic rar, și radioactiv din grupa 16 (VI A) a tabelului periodic; are numărul atomic 84 și masa atomică 210. Poloniul are peste 30 de izotopi, mai mult decât orice alt element chimic. Cel mai longeviv izotop este poloniu-209, 209Po (cu timp de înjumătățire de 103 ani). Poloniul a fost descoperit în 1898 de Marie Curie. 

Definiție Descarcă PDF


Poloniul, Po, este un element metalic rar, și radioactiv din grupa 16 (VI A) a tabelului periodic; are numărul atomic 84 și masa atomică 210. Poloniul are peste 30 de izotopi, mai mult decât orice alt element chimic. Cel mai longeviv izotop este poloniu-209, 209Po (cu timp de înjumătățire de 103 ani). 
 
Poloniul sau radiul F (RaF), este primul element radioactiv descoperit (de către Marie și Pierre Curie, în 1898). În minereul pechblendă se găsesc cantități mari de poloniu, împreună cu radiul, al cărui produs de dezagregare activă este. 
 
Întrucât 1 g radiu este în echilibru radioactiv cu 1/5000 g poloniu, extragerea poloniului direct din pechblendă este foarte anevoioasă. De obicei, ca materie primă se folosesc reziduurile de la prelucrarea pechblendelor pentru radiu. 
 
Poloniul este mult mai radioactiv decât radiul, timpul său de înjumătățire fiind mai scurt (140 zile). Prin dezintegrare radioactivă, prin emisie de particule α, trece în izotopul 206Po, ultimul element al familiei radioactive a uraniului:
RaF → Po + He2+
Comportarea chimică a poloniului seamănă cu aceea a telurului. Sărurile sale hidrolizează cu ușurință.  
 

Preambul

Preambul

Referințe

1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2021 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri