Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Reacția de neutralizare în soluții apoase

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Reacția de neutralizare în soluții apoase Descarcă PDF

Reacția de neutralizare este o reacție cu schimb de protoni între un acid și o bază, cu formarea unui compus ionic numit sare. Dacă baza care participă la neutralizare este un hidroxid, din reacție se obține și apă.

Reacția de neutralizare în soluție apoasă dintre un acid tare și o bază tare se reduce la schimbul de protoni dintre ionii hidroniu și hidroxil din soluție, cu formare de molecule de apă.

Reprezentarea unei reacții de neutralizare tipice între un acid și o bază:

HX(aq) + MOH(aq)MX(aq) + H2O(l)

Ionul pozitiv (cationul) al compusului ionic obținut provine de la bază, iar ionul negativ (anionul) provine de la acid.

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă la neutralizarea unui acid tare cu o bază tare, trebuie să ne folosim de reacțiile ionice.

Ionii spectatori sunt ioni care există, hidratați de molecule de apă, în mediul de reacție, însă nu reacționează în niciun fel. Deci ionii spectatori nu participă la schimbul de protoni.

 

Exemplu -  Reacția dintre acidul clorhidric și hidroxidul de sodiu:

HCl + NaOH → NaCl + H2O

  • la dizolvarea în apă, HCl disociază complet:   HCl(aq) + HO(l) → H3O+(aq) + Cl-(aq)
  • la dizolvarea în apă, NaOH disociază complet:   NaOH(aq) + H2O(l) → Na+(aq) + HO-(aq)

Ecuația ionică totală a reacției de neutralizare este următoarea:

H3O+(aq) + Cl-(aq) + Na+(aq) + HO-(aq) → Na+(aq) + Cl-(aq) + 2 HO(l)

Ionii Na+ și Cl- nu participă la reacție. Aceștia sunt ioni spectatori.  Eliminând ionii spectatori din ecuația ionică, se obține ecuația reacției care chiar are loc:

H3O+(aq) + HO-(aq) →2 HO(l)

 

În cazul reacțiilor de neutralizare dintre acizii și bazele tari, diferă numai ionii spectatori. Oricare ar fi acești ioni, variația de entalpie a reacțiilor de neutralizare va fi întotdeauna egală cu aproximativ -57 kJ/mol de apă format. Aceasta este căldura molară de neutralizare, ΔHneutralizare = -57 kJ/mol H2O, și este aceeași indiferent de sarea care se obține din reacție.

Pentru a se obține sarea: se evaporă apa, iar în vasul de reacție rămân cristalele de sare.

Reacția dintre un acid slab și o bază tare:

De exemplu, în reacția dintre acidul acetic și hidroxidul de sodiu, numai ionul Na+ este ion spectator. Transferul de protoni are loc între acidul acetic (anionul acidului slab) și ionul hidroxil.

Reacția dintre un acid tare și o bază slabă:

De exemplu, în reacția dintre acidul clorhidric și metilamina, numai ionul Cl- este ion spectator. Transferul de protoni are loc între ionul de hidrogen (provenit din disocierea acidului clorhidric) și metilamină.

 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri