Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Rubidiul, Rb

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Rubidiul, Rb, este un metal alcalin moale, alb-argintiu, din grupa 1 (grupa I principală sau grupa I A) a tabelului periodic. Are numărul atomic 37 și masa atomică 85,4678. Se găsește în câteva minereuri precum lepidolitul, și în anumite soluții saline. Rubidiul este foarte reactiv, cu proprietăți similare celorlalte metale din grupă, și se aprinde spontan în aer.

Definiție Descarcă PDF

 
Rubidiul, Rb, este un metal alcalin moale, alb-argintiu, din grupa 1 (grupa I principală sau grupa I A) a tabelului periodic. Are numărul atomic 37 și masa atomică 85,4678. Se găsește în câteva minereuri precum lepidolitul, și în anumite soluții saline. Rubidiul este foarte reactiv, cu proprietăți similare celorlalte metale din grupă, și se aprinde spontan în aer. 
 
 
Rubidiul se găsește în natură în cantități foarte reduse, însoțind alte metale alcaline, de exemplu în carnalit, KCl·MgCl2·6H2O (care poate conține 0,015% Rb) sau în lepidolit, o varietate de mică (care conține până la 1% Rb).
Rubidiul se obține prin încălzirea hidroxizilor cu magneziu metalic în curent de hidrogen, sau prin reducere cu zirconiu. Se mai obține și prin electroliza topiturii de clorură de rubidiu. 
 
Rubidiul este un metal cu luciu argintiu care la aer se oxidează cu ușurință, aprinzându-se spontan. 
Izotopul natural rubidiu-87 este radioactiv. 
 
Proprietățile chimice ale rubidiului sunt similare cu proprietățile celorlalte metale alcaline. Rubidiul formează hidruri mai stabile decât celelalte elemente din grupă. Cu oxigenul poate forma oxizi: oxidul de rubidiu, Rb2O, de culoare galben deschisă, care reacționează cu hidrogenul la încălzire formând un hidroxid și o hidrură:
Rb2O + H2 = RbOH + RbH
Prin arderea rubidiului în curent de oxigen se obține superoxidul de rubidiu, RbO2, de culoare brună-închisă. Dintre sărurile mai importante ale rubidiului se menționează sulfatul de rubidiu, Rb2SO4, care este folosit mai ales pentru obținerea hidroxidului de rubidiu, RbOH. 
 
Sărurile rubidiului pot fi folosite la fabricarea sticlăriei și ceramicii. 

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri