Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Structura învelișului electronic

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Teorie: Teorie - Structura învelişului electronic Descarcă PDF

Structura învelişului electronic

 

Învelişul electronic al unui atom este format din:

  • straturi
  • substraturi
  • orbitali

Modelele atomice sunt modele teoretice prin care oamenii de ştiinţă au încercat să explice, de-a lungul timpului, structura unui atom.

Un orbital este zona din jurul nucleului unde electronii se găsesc cu probabilitate maximă. Această definiţie este dată conform modelului atomic propus în 1930 de fizicianul Erwin Schrӧdinger, model ce nu a fost încă infirmat.

Straturile electronice sau straturile de electroni sunt zone difuze, situate la distanţe diferite de nucleu. Învelişul electronic al unui atom poate fi structurat în straturi de electroni notate cu litere de la K la Q, sau cu cifre de la 1 la 7.

Numărul maxim de electroni care se găsesc în fiecare strat este dat de următoarea regulă, valabilă pentru n begin mathsize 14px style less or equal than end style 4: un strat de electroni poate fi ocupat de maxim 2 x n2 e-.

Fiecare strat conţine unul sau mai multe substraturi, iar substraturile conţin orbitali. Substraturile se deosebesc între ele prin nivelul de energie şi prin numărul maxim de electroni pe care îi pot conţine.

Tipuri de orbitali: exista 4 tipuri de orbitali – orbitali s, orbitali p, orbitali d şi orbitali f. După nivelul de energie caracteristic, orbitalii se ordonează astfel: s, p, d, f; deci orbitalii s au energia cea mai joasă, şi orbitalii f au cel mai ridicat nivel de energie. Substraturile sunt formate din orbitali de acelaşi tip, şi au aceeaşi energie.

Strat

1 (K)

2 (L)

3 (M)

4 (N)

5 (O)

6 (P)

7 (Q)

Substraturi

1s

2s; 2p

3s; 3p; 3d

4s; 4p; 4d; 4f

5s; 5p; 5d; 5f

6s; 6p; 6d; 6f

7s; 7p; 7d; 7f

 

Mişcarea de spin este mişcarea electronului în jurul propriei axe.

Un orbital poate fi ocupat de maximum 2 e- de spin opus. Reprezentarea simbolică a unui orbital ocupat cu cei 2 e- de spin opus:     sau   

Orbitalii de tip s: au formă sferică, pot fi ocupaţi de maxim 2 e-. În substraturile s, se găseşte un singur orbital s.

 

      

Orbital s

Orbitalii de tip p: au forma a doi lobi simetrici cu orientare precisă în spaţiu. Un substrat p este format din 3 orbitali de tip p: px, py şi pz, fiecare orientat după una din cele trei direcţii ale axelor de coordonate xyz. Într-un substrat p, pot intra maxim 6 e-, câte 2 e- pe fiecare din cei trei orbitali p.

În fiecare strat care conţine atât orbitali s cât şi orbitali p, orbitalii s sunt aranjaţi la un nivel energetic inferior faţă de orbitalii p.

 

Diagrama energetică pentru primele două straturi electronice

 

Orbitalii de tip d: au structuri complicate. Într-un substrat d se găsesc 5 orbitali d. Aceştia pot fi ocupaţi cu maximum 10 e-, câte doi e- pentru fiecare din cei 5 orbitali d.

Orbitalii de tip f: au structuri complicate. Într-un substrat f se găsesc 7 orbitali de tip f care pot fi ocupaţi cu maximum 14 e-, câte doi e- pentru fiecare din cei 7 orbitali f.

 

 

Exemplu – Structura învelişului electronic a unui atom cu 4 straturi electronice complet ocupate:

 

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri