Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Acidul tiosulfuric, H2S2O3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Acidul tiosulfuric, H2S2O3, este un acid instabil format prin reacția trioxidului de sulf cu hidrogenul sulfurat; acidul tiosulfuric se descompune rapid cu formare de sulf și acid sulfuros. 

Definiție Descarcă PDF

Preparare
Deși foarte instabil, acidul tiosulfuric rezultă prin sinteză din trioxid de sulf și hidrogen sulfurat, în soluție eterică:
H2S + SO3 \small \rightleftharpoons H2S2O3
Sau prin tratarea unor tiosulfați cu acid clorhidric:
S2O32- + 2H+ \small \rightleftharpoons H2S2O3
Dintre sărurile acidului tiosulfuric - tiosulfații - se cunosc numai cei neutri, M2IS2O3, care sunt stabili. Ei se obțin fierbând sulfiții cu sulf:
SO32- + S → S2O32-
Reacție analogă cu oxidarea sulfiților la sulfați:
SO3- + O → SO42-
După altă metodă industrială, tiosulfații se prepară prin oxidarea polisulfurilor cu oxigenul atmosferic sau cu un oxidant slab:
2Na2S2 + 2O2 → 2Na2S2O3
Tiosulfații metalelor alcaline sunt substanțe stabile, ușor solubile în apă; din soluție cristalizează sub formă de hidrați cristalini. Tiosulfații metalelor grele formează complecși. 
 
Prin tratarea soluțiillor apoase ale tiosulfaților cu un acid rezultă dioxid de sulf și sulf. Intermediar se formează acid tiosulfuric:
S2O32- + 2H+ → H2S2O3 → H2O + SO2 + S
Tiosulfatul de sodiu cristalizează în cristale incolore, Na2S2O3 ⸱ 5H2O. El este solubil în apă, dizolvarea fiind însoțită de absorbție de căldură. 
 
Caracteristică este reacția lui cu iod, când trece în tetrationat de sodiu:
2S2O32- + I2 → S4O62- + 2I-
Tiosulfatul de sodiu are multe întrebuințări; de exemplu folosește la îndepărtarea clorului din țesăturile albite cu clor:
S2O32- + 4Cl2 + 5H2O → 2HSO4- + 8HCl
De aceea, tiosulfatul de sodiu se mai numește și anticlor. De asemenea este utilizat în fotografie pentru îndepărtarea bromurii de argint neatacate de lumină de pe placa fotografică (fixator). În consum, tiosulfatul de sodiu mai este denumit în mod greșit hiposulfit de sodiu. 
 
În molecula ionului tiosulfat cei doi atomi de sulf nu sunt echivalenți. Comparând structura ionilor: SO32-, SO42- și S2O32-
 
 
se observă că ionul S2O32- se deosebește de ionul SO32- prin adiția unui atom de sulf. Prin urmare, trecerea ionului sulfit în ionul sulfat este un proces de oxidare. Înainte, acidul tiosulfuric era considerat a fi un produs de reducere a acidului sulfuros, de unde și numele lui impropriu de “acid hiposulfuros”. Acidul hiposulfuros, este acidul ditinos, H2S2O4, ale cărui săruri, ditioniții (hiposulfiții), se pot obține prin reducerea sulfiților:
2SO32- + 2e- + 4H+ → S2O42- + 2H2O
De asemenea, comparând structura celor trei ioni de mai sus, se observă că ionul SO42- se deosebește de ionul S2O32- prin înlocuirea unui atom de oxigen cu un atom de sulf. (Deoarece prin prefixul tio se arată că sulful a înlocuit oxigenul într-o combinație, numele corect al compusului este acid tiosulfuric.) Atomul de sulf central are numărul de oxidare +6, iar atomul de sulf legat, numărul de oxidare -2 (ca și atomii de oxigen). 

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri