Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Acizi carboxilici . Acidul acetic .

Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
14 voturi 529 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Acizi carboxiliciAscunde teorie X

Acizii carboxilici sunt compuşii organici funcţionali care conţin grupa funcţională carboxil (–COOH).

Denumirea acizilor carboxilici: se formează din cuvântul acid urmat de numele hidrocarburii cu acelaşi număr de atomi de carbon la care se adaugă sufixul –oic. De exemplu, primul compus al seriei omoloage a acizilor carboxilici se numeşte acid metanoic (HCOOH), alcanul corespunzător fiind metanul; al doilea compus al seriei se numeşte acid etanoic (CH3COOH). În cazul acizilor carboxilici care au catenă ramificată sau conţin şi alţi substituenţi, denumirea trebuie să precizeze şi poziţia acestora.

În structura grupei carboxil intră doi atomi de oxigen legaţi de acelaşi atom de carbon. Unul dintre atomii de oxigen este legat de carbon printr-o legătură dublă, iar celălalt atom de oxigen este legat de carbon printr-o legătură simplă, deoarece face parte dintr-o grupă hidroxil. Imaginea de mai jos prezintă structura grupei carboxil:

Deoarece între atomii de carbon, hidrogen şi oxigen ai grupei carboxil există o diferenţă de electronegativitate, grupa carboxil este polarizată. Atomul de hidrogen al grupei poate fi cedat destul de uşor în reacţiile chimice, de unde şi caracterul acid al acestei clase de compuşi.

Acidul etanoic sau acidul acetic, pe care-l cunoaştem sub denumirea uzuală de oţet, este acidul carboxilic cel mai cunoscut. Acidul acetic este componentul majoritar al lichidului obţinut prin fermentarea naturală a vinului, lichid numit oţet din vin.

Fermentaţia acetică se referă la oxidarea enzimatică a etanolului în acid acetic. Fermentaţia acetică are loc atunci când un lichid care conţine etanol vine în contact cu aerul şi este supus acţiunii unor bacterii (Micoderma aceti). Aceste bacterii conţin alcooloxidaza, enzima ce catalizează oxidarea etanolului la acid acetic.

Acidul acetic poate ceda atomul de hidrogen al grupei hidroxil, formând astfel ionul acetat: CH3 – COO-.

Acidul acetic este un acid slab: în reacţia cu apa, ionizează numai parţial. Caracterul acid al acidului acetic se manifestă în reacţiile cu metale active, oxizi ai metalelor, hidroxizi şi săruri ale unor acizi mai slabi decât el precum carbonaţii, adică sărurile acidului carbonic.

Reacţia de esterificare este reacţia dintre un acid şi un alcool prin care se elimină o moleculă de apă şi se formează un ester.

Prin reacţia dintre acidul acetic şi etanol, în prezenţă de acid tare, se formează un ester numit acetat de etil. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă filme și teste cu indicații ce conțin rezolvare completă, pe pași, la materiile esențiale Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Lecții-Virtuale își propune să faciliteze accesul la conținut educațional de calitate, oferind în același timp feed-back asupra performanței. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Unii dintre noi lucrează din țară în timp ce alții lucrează din străinătate. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare pentru viitoarea carieră şi în viaţă. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere
Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Lectii Virtuale. Detalii Inchide