Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Alcadiene – nomenclatură, proprietăţi fizice şi chimice

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
14 voturi 464 vizionari
Puncte: 10

Teorie - AlcadieneAscunde teorie X

 

Alcadienele sau dienele sunt hidrocarburi nesaturate care conţin două legături duble.

Formula generală a alcadienelor: CnH2n-2

Formula generală a alcadienelor este aceeaşi cu formula generală a alchinelor. Aşadar, alcadienele sunt izomeri de funcţiune cu alchinele.

Seria omoloagă a alcadienelor se obţine înlocuind n din formula lor generală cu valori întregi începând cu 3.

Denumirea alcadienelor se face înlocuind litera –n­ de la finalul alcanului corespunzător cu sufixul –dienă, specific acestei clase de compuşi. Începând cu cu cel de-al doilea termen al seriei omoloage trebuie să precizăm în denumire şi poziţia celor două legături duble. De asemenea, catena se numerotează în aşa fel încât suma indicilor de poziţie să fie cea mai mică.

Tabelul de mai jos prezintă formulele şi denumirile primilor termeni ai seriei omoloage a dienelor:

Formulă moleculară

Formula de structură plană

Denumire

C3H4

H2C = C = CH2

propadienă

C4H6

H2C = C = CH – CH3

H2C = CH – CH = CH2

1,2 – butadienă

1,3 – butadienă

C5H8

H2C = C = CH – CH2 – CH3

H2C = CH – CH = CH – CH3

H2C = CH – CH2 – CH = CH2

1,2 – pentadienă

1,3 – pentadienă

1,4 – pentadienă  

 

În funcţie de poziţia reciprocă a dublelor legături în catenă, alcadienele pot fi:

  • Alcadiene cumulate sau alene: legăturile duble sunt învecinate, ele au un atom de carbon în comun. Spre exemplu, alcadiene cumulate sunt propadiena, 1,2 – butadiena, sau 1,2 – pentadiena. Nu prezintă importanţă practică deosebită.
  • Alcadiene conjugate: legăturile duble sunt despărţite printr-o legătură simplă carbon-carbon. Spre exemplu, alcadiene conjugate sunt: 1,3 – butadiena, sau 1,3 – pentadiena. Alcadienele conjugate prezintă importanţă practică deosebită.
  • Alcadiene izolate: legăturile duble sunt separate prin două sau mai multe legături simple carbon-carbon. Este cazul 1,4 – pentadienei. Alcadienele izolate au proprietăţi chimice similare cu cele ale alchenelor.

Printre reacţiile la care alcadienele pot lua parte se numără reacţiile de adiţie şi reacţiile de polimerizare.

Reacţii de adiţie ale alcadienelor conjugate: Alcadienele conjugate dau reacţii de adiţie în special în poziţiile 1,4, adică la capetele sistemului conjugat. Poate avea loc şi reacţii de adiţie în poziţiile 1,2 sau adiţie 3,4.

Adiţia hidrogenului are loc în prezenţă de catalzatori metalici (Ni, Pt, Pd), şi duce la obţinerea de hidrocarburi saturate.

Adiţia halogenilor (X2=Cl2, Br2) are loc în aceleaşi condiţii ca şi în cazul alchenelor. Însă, datorită structurii diferite, în cazul alcadienelor se obţine un amestec de doi produşi de reacţie, şi anume, se obţine o alchenă substituită în poziţiile 1,4 şi o alchenă substituită în poziţiile 3,4.

Reacţia de polimerizare: Butadiena şi izoprenul se polimerizează foarte uşor, iar polimerii obţinuţi au importante aplicaţii practice. Reacţia de polimerizare a alcadienelor este, de fapt, o poliadiţie 1,4, produşii de reacţie fiind macromolecule filiforme asemănătoare cauciucului natural. Aceste macromolecule au proprietăţi de elastomer.

Prin polimerizarea izoprenului se obţine poliizopren. Izoprenul este monomerul care stă la baza formării cauciucului natural şi a mai multor tipuri de cauciuc sintetic.

Butadiena poate participa la reacţii de copolimerizare cu alţi compuşi care conţin duble legături, de exemplu, cu monomerii vinilici. Astfel de reacţii duc la obţinerea mai multor tipuri de cauciucuri sintetice.

Reacţia de copolimerizare este reacţia de polimerizare concomitentă a două sau a mai multor tipuri diferite de monomeri. 

 

Prin termenul substituent se înţelege orice parte a unei molecule organice, o catenă de atomi de carbon, sau o grupare funcţională care substituie atomii de hidrogen dintr-o altă moleculă organică. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere