Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Alchine – proprietăţi chimice

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
26 voturi 596 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Proprietăţile chimice ale alchinelorAscunde teorie X

 

Principalele reacţii la care participă alchinele sunt reacţiile de adiţie, de oxidare, de substituţie şi reacţiile de dimerizare şi trimerizare.

Adiţia are loc cu ruperea unei legături π şi transformarea legăturii triple în legătură dublă. În unele situaţii, compusul organic cu legătură dublă abia obţinut poate continua reacţia de adiţie, acest lucru conducând la obţinerea alcanului corespunzător.

aditiealchine.jpg

1. Adiţia hidrogenului (hidrogenarea) la alchine poate fi efectuată, fie parţial, până la obţinerea alchenei corespunzătoare, fie total, până la obţinerea alcanului corespunzător.

  • hidrogenarea totală a alchinelor are loc în prezenţa catalizatorilor metalici precum Ni, Pt, sau Pd, şi cu molecule de H2 în exces.
  • hidrogenarea parţială a alchinelor are loc în prezenţa catalizatorului de Pd otrăvit cu săruri de plumb (Pd/Pb2+).

2. Adiţia halogenilor (halogenarea) la alchine este o reacţie ce are loc în două etape. Alchinele pot adiţiona Cl2 şi Br2. În prima etapă se poate izola o dihalogenoalchenă, iar în a doua etapă se poate obţine un tetrahalogenoalcan.

3. Adiţia apei la alchine are loc în prezenţă de acid sulfuric şi sulfat de mercur (HgSO4). În prima etapă se obţine un enol instabil (un compus care are grupa hidroxil legată de un atom de carbon din legătura dublă nou formată). Are loc stabilizarea intramoleculară printr-o reacţie de izomerizare, după care enolul trece într-un compus carbonilic (compus organic care are în structura sa grupa carbonil, C = O), care este produsul de reacţie.  

Când legătura triplă se află la marginea catenei, adiţia apei are loc conform regulii lui Markovnikov, iar produsul este o cetonă.

4. Adiţia hidracizilor la alchine are loc în prezenţă de catalizatori precum clorura de mercur (HgCl2), iar în unele cazuri e nevoie şi de temperatură ridicată. Alchinele pot adiţiona HCl sau HBr. La alchinele marginale adiţia hidracizilor decurge tot conform regulii lui Markovnikov. Într-o primă etapă se formează alchene halogenate. Cu exces de hidracid, reacţia poate merge până la obţinerea alcanilor dihalogenaţi geminali.

Termenul geminal se referă la cazurile în care doi atomi de substituent (cum ar fi atomii de halogen, spre exemplu), se găsesc legaţi de acelaşi atom de carbon.

Reacţia de dimerizare a acetilenei: acetilena poate adiţiona o altă moleculă de acetilenă în prezenţa unui catalizator format din clorură de amoniu (NH4Cl) şi clorură de Cu (I) (Cu2Cl2). Dimerul format este vinilacetilena.

Reacţia de trimerizare a acetilenei: trimerizarea are loc la trecerea acetilenei prin tuburi ceramice, încălzite la o temperatură între 400 şi 800° C. Se obţine un amestec complex de hidrocarburi care se numeşte gudron, însă produsul principal de reacţie este benzenul.

Reacţiile de substituţie sunt specifice alchinelor marginale. Metalele alcaline şi metalele alcalino-pământoase substituie hidrogenul acid din alchinele care au legătura triplă la marginea catenei. Pentru ca aceste reacţii să aibă loc este nevoie de temepraturi ridicate. Astfel, se pot obţine acetiluri ale metalelor alcaline şi acetiluri ale metalelor alcalino-pământoase.

Prin reacţia acetilenei cu complecşi ai metalelor tranziţionale, se pot obţine şi acetiluri ale metalelor tranziţionale.

 

Tautomerii sunt izomeri care se deosebesc între ei prin poziţia unui proton (ion de hidrogen, H+), şi a unei perechi de e-. Tautomerizarea este reacţia prin care tautomerii se transofrmă unul într-altul, şi este o reacţie reversibilă.

 

 

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere