Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Azotatul de potasiu, KNO3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Azotatul de potasiu, KNO3, este un solid alb, romboedric sau trigonal, solubil în apă și insolubil în alcool. Are punctul de topire la 334°C și se descompune la 400°C; trece la forma trigonală la 129°C. Azotatul de potasiu este un agent puternic de oxidare (eliberează oxigen la încălzire).

Definiție Descarcă PDF

 
Azotatul de potasiu, KNO3, este un solid alb, romboedric sau trigonal, solubil în apă și insolubil în alcool. Are punctul de topire la 334°C și se descompune la 400°C; trece la forma trigonală la 129°C. Azotatul de potasiu este un agent puternic de oxidare (eliberează oxigen la încălzire). 
 
Azotatul de potasiu, KNO3, cunoscut și sub numele de salpetru (sau silitră, în trecut) este răspândit în natură la suprafața terenurilor în unele țări calde. În regiunile cu climă temperată, azotatul de potasiu se formează în locurile umede unde se găsesc materii organice în putrezire (grajduri, latrine, etc). Materiile organice putrezind, formează combinații amoniacale, care, la o temperatură potrivită, în contact cu oxigenul din aer și cu anumite săruri, precum și sub acțiunea unor bacterii, trec în azotați.
 
În industrie, azotatul de potasiu se prepară prin reacția de dublu schimb dintre azotatul de sodiu și clorura de potasiu:
NaNO3 + KCl = KNO3 + NaCl
Azotatul de potasiu se separă de clorura de sodiu prin răcire, pe baza solubilității diferite a produselor (solubilitatea azotatului de potasiu crește cu temperatura, în timp ce solubilitatea clorurii de sodiu variază foarte puțin). 
 
Azotatul de potasiu este o substanță albă, cristalizată în prisme rombice; la 128°C trece într-o modificație romboedrică (formă în care cristalizează și din soluții apoase). Este solubil în apă, dizolvarea fiind însoțită de o scădere de temperatură. Prin încălzire se topește și se descompune în azotit de potasiu și oxigen. Din cauza dezvoltării de oxigen, azotatul de potasiu, ca și azotatul de sodiu) este un oxidant puternic. 
 
Un amestec de azotat de potasiu și cărbune aruncat peste foc explodează cu violență din cauza gazelor formate în timpul reacției:
4KNO3 + 5C = 2K2CO3 + 3CO2 + 2N2
Tot așa, dacă se aruncă un amestec de zotat de potasiu și sulf peste cărbune înroșit se produce o lumină puternică urmată de fum și un miros înecăcios:
2KNO3 + 2S = K2SO4 + SO2 + N2
 
Azotatul de potasiu are întrebuințări asemănătoare cu cele ale azotatului de sodiu. Ca și acesta, se utilizează la fabricarea acidului azotic și la prepararea îngrășămintelor agricole. În industria alimentară, ca și în gospodării, se întrebuințează pentru conservarea cărnii, având acțiune antiseptică. Foarte mult este este însă întrebuințat pentru prepararea substanțelor explozive precum: praful de pușcă, focuri de artificii, etc. 

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri