Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Căldura de combustie

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
5 voturi 206 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Căldura de combustieAscunde teorie X

 

Procesele de ardere, sau de combustie, reprezintă principala sursă de energie termică necesară activităţilor omului.

Drept combustibili se folosesc următoarele substanţe: motorina, păcura, gazele naturale, lemnul, butanul, gazele de sondă, cărbunii, şi alte resturi vegetale.

Combustia se desfăşoară în condiţii izobare: la presiune constantă, dar cu volum variabil.

Entalpia de combustie standard, ΔH0Combustie, reprezintă entalpia de reacţie standard pentru oxidarea completă a unui compus organic la dioxid de carbon gazos şi la apă în stare lichidă – dacă compusul conţine numai atomi de carbon, hidrogen şi oxigen; şi la azot gazos – în cazul în care compusul conţine şi atomi de azot.

Prin arderea completă a unei hidrocarburi se obţine dioxid de carbon gazos şi apă în stare lichidă.

Prin arderea incompletă a unei hidrocarburi se obţine monoxid de carbon şi diverse fragmente din hidrocarbura iniţială.

Toate reacţiile de combustie sunt reacţii exoterme şi eliberează cantităţi mari de căldură în mediul exterior.

Căldura de combustie reprezintă variaţia de entalpie dintr-un proces de combustie.

În arderile biologice, apa se obţine în stare lichidă. În alte arderi, apa se obţine, de obicei, în stare de vapori. Arderile biologice produc mai multă energie decât arderile din afara sistemelor vii.

Puterea calorică este o proprietate prin care se poate aprecia calitatea unui combustibil. Puterea calorică se exprimă prin cantitatea de căldură degajată la arderea unităţii de masă sau de volum a combustibilului.

Puterea calorică a combustibililor gazoşi este exprimată, de obicei, în kJ/Nm3. Volumul de 1 m3 e măsurat în condiţii normale de temperatură şi presiune, şi de aceea se notează cu Nm.

Condiţiile normale sunt definite ca fiind următoarele:

  • temperatură: 0° C sau 273 K;
  • presiune: 1 atm.

Puterea calorică a combustibililor lichizi şi solizi este exprimată în kJ/kg.

Cantitatea de căldură degajată la arderea combustibililor depinde de starea de agregare a apei ce rezultă din reacţia de ardere. Astfel, există două tipuri de puteri calorice:

  • puterea calorică superioară, Qs, când din ardere rezultă apă în stare lichidă;
  • puterea calorică inferioară, Qi, când din ardere rezultă apă în stare de vapori.

Valorile puterilor calorice pot fi calculate cu aceste relaţii:

  • pentru 1kg de combustibil lichid sau solid: straight Q space equals space 1000 over straight mu times open vertical bar ΔH to the power of 0 subscript Combustie close vertical bar
  • pentru 1 m3 de combustibil gazos: straight Q space equals space fraction numerator 1000 over denominator 22 comma 4 end fraction times open vertical bar ΔH to the power of 0 subscript Combustie close vertical bar
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere