Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Carbonat de potasiu, K2CO3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Carbonatul de potasiu, K2CO3, este un solid alb, delicvescent, cunoscut în forma anhidră și în forma hidratată. Este solubil în apă și insolubil în alcool.

Definiție Descarcă PDF


 
Carbonatul de potasiu, K2CO3, este un solid alb, delicvescent, cunoscut în forma anhidră și în forma hidratată. Este solubil în apă și insolubil în alcool.
 
Carbonatul de potasiu, K2CO3, se poate prepara introducând un curent de dioxid de carbon într-o soluție de hidroxid de potasiu:
2KOH + CO2 = K2CO3 + H2O
După un alt procedeu se amestecă o soluție de sulfat de potasiu cu lapte de var, în raport molar, și se încălzește la 220°C, introducând oxid de carbon sub presiune. Rezultă o soluție de formiat de potasiu:
K2SO4 + Ca(OH)2 + 2CO = CaSO4 + 2KHCO2
care, după separarea sulfatului de calciu, se usucă și se calcinează:
2KHCO2 + O2 = K2CO3 + CO2 + H2O
Carbonatul de potasiu se extrage și din cenușa plantelor. Cele mai bogate în săruri de potasiu sunt cenușile de coji de floarea soarelui (rămase de la fabricarea uleiului). 
 
Carbonatul de potasiu este o sare albă, cristalină, delicvescentă, care se dizolvă ușor în apă, cu dezvoltare de căldură (9,5 kcal/mol), când formează hidrați cristalini. 
 
Forma anhidră, K2CO3, cristalizează monoclinic, are punct de topire la 891°C și se descompune fără fierbere. Forma hidratată, 2K2CO3·3H2O cristalizează monoclinic, și se deshidratează la K2CO3·H2O peste 100°C și la K2CO3 peste 130°C.
 
Carbonatul de potasiu se întrebuințează la fabricarea sticlei de potasiu, în industria ceramică la glazuri, la fabricarea silicaților de potasiu (sticlei solubile), în industria textilă pentru spălarea lânii și în vopsitorie, la prepararea unor săpunuri speciale moi, la prepararea hidroxidului de potasiu, cianurii de potasiu, etc. 
 

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri