Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Carbonatul de sodiu, Na2CO3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Carbonatul de sodiu, Na2CO3, cunoscut și sub numele de sodă, este o pudră albă care expusă la aer formează imediat hidrați cu apa prezentă în aer. Se descompune la 851°C. Formează doi hidrați importanți - monohidratul, Na2CO3·H2O, și decahidratul, Na2CO3·10H2O.

Definiție Descarcă PDF

 
Carbonatul de sodiu, Na2CO3, cunoscut și sub numele de sodă, este o pudră albă care expusă la aer formează imediat hidrați cu apa prezentă în aer. Se descompune la 851°C. Formează doi hidrați importanți - monohidratul, Na2CO3·H2O, și decahidratul, Na2CO3·10H2O. 
 
Carbonatul de sodiu, Na2CO3, cunoscut și sub numele de sodă, se găsește uneori în natură dizolvat în apa lacurilor, de unde poate fi extras prin evaporări (amestecat cu carbonat acid de sodiu). Și în cenușa multor plante marine se găsește carbonat de sodiu. 
 
Industrial, carbonatul de sodiu se obține de obicei din clorură de sodiu sau sulfat de sodiu. 
 
După procedeul cu amoniac sau procedeul Solvay, se introduce un curent de amoniac și un curent de dioxid de carbon într-o soluție de clorură de sodiu. Carbonatul acid de amoniu format în soluție:
NH3 + CO2 + H2O = (NH4)HCO3
reacționează apoi cu clorura de sodiu; rezultă carbonat acid de sodiu și clorură de amoniu:
(NH4)HCO3 + NaCl = NaHCO3 + NH4Cl
Carbonatul de sodiu fiind puțin solubil, se separă de clorura de amoniu, care este foarte solubilă; după aceea se încălzește pentru a fi trecut în carbonat neutru de sodiu, anhidru:
2NaHCO3 = Na2CO3 + H2O + CO2
Dioxidul de carbon rezultat prin descompunere este folosit din nou în fabricație. Tot așa, amoniacul necesar se recuperează încălzind clorura de amoniu cu lapte de var:
2NH4Cl + Ca(OH)2 = CaCl2 + 2H2O + 2NH3
Oxidul de calciu, ca și dioxidul de carbon, se obține prin calcinarea carbonatului de calciu. 
 
După procedeul uscat sau procedeul Leblanc, sulfatul de sodiu se încălzește în cuptoare la 1000°C, împreună cu carbonat de calciu și cărbune; au loc următoarele reacții:
Na2SO4 + 2C = Na2S + 2CO2
Na2S + CaCO3 = Na2CO3 + CaS
Carbonatul de sodiu se separă de sulfura de calciu prin tratare cu apă (în care carbonatul de sodiu se dizolvă pe când sulfura de calciu este insolubilă). 
 
Procedeul este însă astăzi înlocuit cu procedeul cu amoniac, din considerente economice. 
 
Carbonatul de sodiu este o substanță cristalizată în sistemul monoclinic, ușor solubilă în apă; în soluție apoasă are caracter alcalin din cauza hidrolizei. Din soluție cristalizează cu 10 molecule de apă (sodă cristalizată). Prin încălzire pierde apa de cristalizare și se transformă într-o pulbere albă (sodă calcinată). 
 
Carbonatul de sodiu reacționează cu sărurile de calciu din soluții, trecând în carbonat de calciu:
CaSO4 + Na2CO3 = CaCO3 + Na2SO4
care, fiind insolubil, se separă din soluție. Pe proprietatea de a forma cu săruri de calciu, carbonatul de calciu insolubil, se bazează utilizarea carbonatului de sodiu la dedurizarea apelor
 
Carbonatul de sodiu este întrebuințat, atât sub formă cristalizată, cât și calcinat. În industria chimică se folosește, mai ales, ca materie primă pentru fabricarea altor combinații de sodiu, cum sunt soda caustică, silicatul de sodiu, boraxul, etc. Mari cantități de carbonat de sodiu sunt folosite la fabricarea săpunurilor, în industria sticlei, a smalțurilor ceramice, în industria hârtiei, în industria textilă (atât pentru spălat cât și în vopsitorie), precum și în gospodării (la spălatul rufelor). 

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 978019920463
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri