Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Chimia carbonului – chimia organică

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
98 voturi 2613 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Chimia carbonului – chimia organicăAscunde teorie X

 

Compuşii chimici sunt clasificaţi în două mari categorii: compuşi organici şi compuşi anorganici.

Ureea este primul compus organic obţinut în laborator dintr-un compus anorganic. În 1828, chimistul german Friederich Wöhler a produs uree prin încălzirea cianatului de amoniu.

Datorită acestei descoperiri, compuşii organici au fost definiţi drept compuşi care conţin carbon.

Carbonul este primul element din grupa 14, se află la mijlocul perioadei a 2-a  şi are 4 e- de valenţă. Având 4 e- de valenţă, carbonul preferă să pună electroni în comun pentru a forma legături chimice. Acest lucru, împreună cu faptul că are cel mai mic volum atomic din grupa 14, face ca elementul carbon să poată forma milioane de compuşi stabili. Carbonul este supranumit şi “elementul vieţii”, făcând parte din absolut toate formele de viaţă cunoscute.

Chimia organică studiază tot ce ţine de compuşii organici: proprietăţile lor fizice şi chimice, structura lor, sinteza, cât şi mecanismele de reacţie prin care se produc reacţiile chimice la care participă compuşi organici.

Moleculele substanţelor organice sunt formate din lanţuri de atomi de carbon de care se pot lega şi atomi ai altor elemente. Lanţurile de atomi de carbon se numesc catene.

În funcţie de compoziţia lor, substanţele organice se împart în hidrocarburi şi compuşi organici cu funcţiuni.

Hidrocarburile sunt cele mai simple substanţe organice, ele fiind formate numai din atomi de carbon şi hidrogen.

Compuşii organici cu funcţiuni sunt substanţe organice de ale căror catene de carbon se leagă şi atomi ai altor elemente. Aceste elemente, numite elemente organogene, sunt următoarele: H, O, N, F, Cl, Br, I, S, P, şi atomi sau ioni metalici. Fiecare atom, sau fiecare grupă de atomi formată din aceste elemente imprimă substanţelor care le conţin anumite proprietăţi specifice, de aceea, fiecare astfel de grupă de atomi este considerată o grupă funcţională. Exemple de grupe funcţionale sunt: halogenii (F, Cl, Br, I) care formează clasa compuşilor halogenaţi, gruparea hidroxil ( -OH) care formează clasa alcoolilor şi fenolilor, gruparea amino ( -NH2) care formează clasa aminelor, etc.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere