Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Cloratul de potasiu, KClO3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Cloratul de potasiu, KClO3, este un compus cristalin incolor, solubil în apă și moderat solubil în etanol. Are punctul de topire la 356°C și se descompune la temperaturi mai mari de 400°C eliberând oxigen. Industrial, se obține prin cristalizarea fracționată a unei soluții de clorură de potasiu și clorură de sodiu, dar se poate obține și prin electroliză. Cloratul de potasiu este un agent oxidant puternic.

Definiție Descarcă PDF

 
Cloratul de potasiu, KClO3, este un compus cristalin incolor, solubil în apă și moderat solubil în etanol. Are punctul de topire la 356°C și se descompune la temperaturi mai mari de 400°C eliberând oxigen. Industrial, se obține prin cristalizarea fracționată a unei soluții de clorură de potasiu și clorură de sodiu, dar se poate obține și prin electroliză. Cloratul de potasiu este un agent oxidant puternic. 
 
Cloratul de potasiu, KClO3, se prepară prin electroliza unei soluții de clorură de potasiu în celule fără diafragmă. Intermediar se formează hipocloritul de potasiu, care la temperaturi peste 50°C se descompune în clorat de potasiu și clorură de potasiu:
3KClO \rightleftharpoons KClO3 + 2KCl
După o altă metodă, cloratul de potasiu se fabrică prin introducerea unui curent de clor în lapte de var. Soluția de clorură de calciu răcită se filtrează și se tratează cu clorură de potasiu. Metoda este aplicată la noi în țară. 
 
Cloratul de potasiu se dizolvă greu în apă rece. Încălzit, se descompune în clorură de potasiu, perclorat de potasiu și oxigen:
2KClO3 = KCl + KClO4 + O2
O temperatură mai mare descompune și percloratul de potasiu:
KClO4 = KCl + 2O2
Această descompunere este favorizată de unii catalizatori, cum este dioxidul de mangan (metoda se întrebuințează la prepararea oxigenului):
2KClO3 \rightarrow 2KCl + 3O2
Cloratul de potasiu este deci un oxidant puternic. El oxidează chiar la rece acidul clorhidric la clor:
KClO3 + 6HCl = KCl + 3Cl2 + 3H2O
(Aceasta este o metodă simplă pentru a prepara clor în laborator).
 
Cloratul de potasiu reacționează violent cu acid sulfuric concentrat, deoarece acidul cloric, HClO3, care rezultă din reacție:
KClO3 + H2SO4 = KHSO4 + HClO3
se transformă imediat în acid percloric, HClO4, și dioxid de clor, ClO2:
3HClO3 = HClO4 + 2ClO2 + H2O
Dioxidul de clor este puțin stabil; el se descompune cu explozie în clor și oxigen:
2ClO2 \rightarrow Cl2 + 2O2
Utilizare
Cloratul de potasiu este utilizat mai ales pentru proprietățile lui oxidante, la fabricarea chibriturilor, în industria explozivilor și artificiilor, ca oxidant în industria coloranților, cernelurilor și în diferite industrii preparative, în medicină (ca dezinfectant general) etc. 

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963
  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri