Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Clorura de fier(III), FeCl3

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Clorura de fier(III) sau clorura ferică, FeCl3, este un solid negru-maroniu, care cristalizează hexagonal, are punctul de topire la 306°C și se descompune la 315°C. Există de asemenea și ca hexahidrat, FeCl3·6H2O, care este o substanță cristalină delicvescentă de culoare galben-maroniu. 

Definiție Descarcă PDF

Clorura de fier(III) sau clorura ferică, FeCl3, este un solid negru-maroniu, care cristalizează hexagonal, are punctul de topire la 306°C și se descompune la 315°C. Există de asemenea și ca hexahidrat, FeCl3·6H2O, care este o substanță cristalină delicvescentă de culoare galben-maroniu. 
 
 
Clorura de fier(III) se obține anhidră, prin trecerea unui curent de clor peste fier încălzit; în tehnică se prepară tratând fierul cu o soluție de acid clorhidric sau trecând un curent de clor printr-o soluție de FeCl2 și evaporând soluția obținută. Clorura ferică cristalizează de obicei cu șase molecule de apă, FeCl3·6H2O, în cristale galbene (cu punctul de topire 37°C și punctul de fierbere 280-285°C). În stare anhidră cristalizează în foițe hexagonale, care în lumină incidentă au irizații verzi metalice, iar în transparență sunt roșii; este puternic delicvescentă. 
 
Clorura de Fe(III) este solubilă în apă, soluția având caracter acid din cauza hidrolizei. Se dizolvă în muți solvenți organici, formând soluții cu conductivitate electrică slabă, de exemplu în etanol, etoxietan și piridină. Cu clorurile unor elemente mai puternic electropozitive formează cloruri duble de tipul MI[FeCl4] și M2I[FeCl5]. Clorura de Fe(III) produce coagularea albuminelor. Pe această proprietate se bazează folosirea ei ca hemostatic (coagulând albuminele din sânge, oprește hemoragiile). Ea se mai folosește ca oxidant în industria coloranților organici, drept mordant în imprimeria textilă, dezinfectant și epurator pentru apă, în metalurgie, etc.

Preambul

Preambul

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri