Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Coroziunea. Prevenirea coroziunii.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
8 voturi 78 vizionari
Puncte: 10

Teorie - Coroziunea şi protecţia anticorozivăAscunde teorie X

Coroziunea este un ansamblu de procese redox care duc la degradarea superficială sau la degradarea în adâncime a unui metal sub acţiunea anumitor factori din mediul exterior. Coroziunea este, aşadar, una dintre reacţiile redox nedorite.

Ruginirea sau coroziunea fierului este un proces ce are loc când fierul intră în contact cu aerul umed, deci cu aer care conţine atât oxigen, cât şi apă. În procesul de ruginire, atomii de fier dintr-o bucată de metal sunt oxidaţi, devenind ioni Fe3+. Aceşti ioni se vor lega de ioni oxid, O2-, şi apoi se vor depune sub forma unui oxid roşu-brun, numit oxid feric sau trioxid de fier, cu formula Fe2O3. Există şi particule de apă încorporate în structura finală a oxidului, şi chiar şi alte impurităţi din mediu. Aceste particule de oxid feric hidratat, Fe2O3 x nH2O, constituie rugina.

Ecuaţia chimică a reacţiei globale ce are loc la ruginirea fierului este următoarea:

4Fe2+ + O2 + (4+2n)H2O rightwards arrow 2 Fe2O3 x nH2O + 8H+

Metode de protecţie anticorozivă:

  1. Vopsirea: acoperirea cu vopsea este cea mai simplă şi ieftină metodă de protejare a metalelor.  
  2. Acoperiri metalice (pasivare): această metodă presupune acoperirea metalelor cu un strat de metal mai puţin reactiv.
  3. Aliaje cu alte metale: aliajele au o rezistenţă fizică şi chimică mai mare decât metalele individuale.
  4. Galvanizarea: este o metodă de protejare a fierului cu zinc.
  5. Protecţia catodică: este o metodă ce presupune protejarea unui bloc metalic de interes cu un “anod de sacrificiu”, adică cu un alt bloc format dintr-un metal mai reactiv decât metalul care trebuie protejat.

 

 

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere