Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Dioxidul de zirconiu, ZrO2

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Dioxidul de zirconiu (sau oxidul de zirconiu), ZrO2, este o pulbere toxică, albă și grea, insolubilă în apă și solubilă în acizii minerali. Dioxidul de zirconiu se topește la 2700°C. Este utilizat pentru sticle speciale, cristale piezoelectrice, și în medicină. 

Definiție Descarcă PDF

 
Dioxidul de zirconiu (sau oxidul de zirconiu), ZrO2, este o pulbere toxică, albă și grea, insolubilă în apă și solubilă în acizii minerali. Dioxidul de zirconiu se topește la 2700°C. Este utilizat pentru sticle speciale, cristale piezoelectrice, și în medicină. 
 
Dioxidul de zirconiu se obține ca o pulbere albă, prin calcinarea dioxidului de zirconiu hidratat sau a unor săruri oxigenate. Este o substanță dură, cu punct de topire foarte înalt (aproximativ 2700°C). Prin topire cu hidroxizi sau cu carbonați alcalini trece în așa-numiții “zirconați”, care în realitate sunt oxizi metalici micști, ca și în cazul titanului. 
 
Când este încălzit, dioxidul de zirconiu emite o lumină intensă, din care cauză a fost folosit pentru proiecții (lumină de zirconiu), precum și pentru baghetele din lămpile Nernst. Acestea sunt formate dintr-un amestec de ZrO2 și Y2O3 care, încălzit, conduce curentul electric, așa încât poate fi adus la incandescență. 
 
Datorită coeficientului de dilatare foarte mic și rezistenței față de agenții chimici la cald, dioxidul de zirconiu este întrebuințat la confecționarea unor creuzete refractare, la fabricarea sticlelor greu fuzibile, în industria ceramică, etc. Având punct înalt de topire este folosit ca material de protecție pentru cuptoare în care se produc temperaturi înalte. Dioxidul de zirconiu poate fi utilizat în radiologie ca opacizant în locul sulfatului de bariu (pentru observarea căilor digestive), având capacitate de absorbție pentru raze X. 
 
Dioxidul de zirconiu hidratat, ZrO2·nH2O, este un precipitat alb, gelatinos, cu conținut variabil de apă și solubil în acizi diluați. Prin încălzire puternică pierde apa de hidratare trecând în dioxid de zirconiu alb și dur. 

Referințe

  1. Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

  2. John Daintith: Dictionary of Chemistry, 6th edition, Oxford University Press, 2008, ISBN 9780199204632

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri