Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Echilibrul termic. Temperatura. Scări de temperatură.

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
20 voturi 1091 vizionari
Puncte: 10

Echilibrul termic. Temperatura. Scări de temperatură.Ascunde teorie X

Echilibrul termic

Două sisteme termodinamice aflate in contact termic schimbă între ele căldură. Ele vor tinde spre o stare de echilibru numit echilibru termic unde schimbul de căldură încetează. Echilibrul termic este o stare particulară a echilibrului termodinamic.

Principiul zero al termodinamicii (al tranzitivității echilibruli termic)

Dacă sistemul A este în echilibru termic cu sistemul C și sistemul B este în echilibru termic tot cu sistemul C, putem spune despre sistemele A și B că sunt în echilibru termic.

Temperatura

Spunem despre două sisteme termodinamice aflate în echilibru termic că au aceeași temperatură empirică. Temperatura este o măsură a stării de echilibru termic dintre sistemele termodinamice.

Scări de temperatură

Pentru a defini o scară de măsurat temperatura avem nevoie de cel puțin două puncte de referință, două stări de echilibru termic.

Celsius a ales cele două stări în raport cu transformările de stare de agregare ale apei la presiune atmosferică normală (1 atm).

Celsius a ales ca referință intervalul de temperatură dintre temperatura de topire a gheții la presiune atmosferică normală (echilibrul termic dintre starea solidă, starea lichidă și starea de vapori a apei la presiune atmosferică normală) și temperatura de fierbere a apei la presiune atmosferică normală (echilibrul termic dintre starea lichidă și starea de vapori a apei la presiune atmosferică normală). A împărțit intervalul în diviziuni de la 0 la 100, numite grade. Scara definită astfel poartă numele de scara Celsius sau scara centigradă.

Din calcule rezultă că cea mai mică temperatură posibilă este:

negative 273 comma 15 degree C

Kelvin a propus ca această temperatură să devină egală cu 0 K si să avem doar temperaturi pozitive. Astfel:

T open parentheses K close parentheses equals t open parentheses degree C close parentheses plus 273 comma 15

Scara Kelvin folosește același etalon de măsurat temperatura, adică:

1 K equals 1 degree C

Termometru

Termometrul este un dispozitiv  ce conține o substanță numită corp termometric ce are o mărime fizică ce depinde de temperatură după o lege cunoscută. Pentru lichide  și gaze poate fi vorba de volum, pentru solide poate fi vorba de lungimea unui fir sau poate fi vorba de rezistența electrică a unui material.

 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere