Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Elementele unei serii statistice

Memorator: Elementele unei serii statistice Descarcă PDF

1. Valoarea medie (media)

Fie x variabila statistică cu valorile x_{1},x_{2},...,x_{p} cu efectivele corespunzătoare n_{1},n_{2},...,n_{p}.
Media caracteristicii x este numărul :

\overline{x}= \frac{x_{1}n_{1}+x_{2}n_{2}+...+x_{p}n_{p}}{n_{1}+n_{2}+...+n_{p}}.

2. Mediana

Mediana (Me) reprezintă o valoare a unei serii ordonate, care împarte valorile variabilei în două părţi egale, astfel încât jumătate dintre acestea sunt mai mici sau egale cu Me, iar cealaltă jumătate sunt mai mari sau egale cu Me.

3. Modulul (dominanta)

Modulul sau dominanta unei serii este valoarea căreia îi corespunde cea mai mare frecvenţă absolută.

4. Dispersia

Dispersia valorilor variabilei statistice arată în ce măsură se depărtează acestea faţă de media \overline{x}. Se calculează astfel:
d= \frac{\left (x_{1}-\overline{x} \right )^{2}\cdot n_{1}+...+\left ( x_{p}-\overline{x} \right )^{2}\cdot n_{p}}{n_{1}+...+n_{p}}.

5. Abaterea medie pătratică

Abaterea medie pătratică \sigmaeste rădăcina pătrată a dispersiei.
\sigma = \sqrt{d}.
Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă filme și teste cu indicații ce conțin rezolvare completă, pe pași, la materiile esențiale Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Lecții-Virtuale își propune să faciliteze accesul la conținut educațional de calitate, oferind în același timp feed-back asupra performanței. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Unii dintre noi lucrează din țară în timp ce alții lucrează din străinătate. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare pentru viitoarea carieră şi în viaţă. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere