Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plătește cu PayPal

Entalpia

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!
Pentru a putea vizualiza un video va rugam sa va logati aici! Daca nu aveti cont va puteti inregistra apasand aici.
10 voturi 387 vizionari
Puncte: 10

Teorie - EntalpiaAscunde teorie X

Energia internă, U, reprezintă energia totală a unui sistem termodinamic, adică suma tuturor energiilor cinetice şi potenţiale ale particulelor care fac parte din sistemul respectiv.

Funcţia de stare este o funcţie independentă de calea prin care se ajunge de la o stare iniţială la o stare finală. Funcţiile de stare sunt dependente de proprietăţile care determină starea curentă a unui sistem (variabilele de stare): presiunea, volumul, temperatura.

Mărimile de stare extensive sunt mărimile care depind de cantitatea de substanţă din sistem. De exemplu, masa şi volumul sunt mărimi de stare extensive.

Energia internă este o mărime de stare extensivă. 

Mărimile de stare intensive sunt mărimile care nu depind de cantitatea de substanţă din sistem. De exemplu, temperatura, densitatea, şi presiunea sunt mărimi de stare intensive.

Variaţia energiei interne a unui sistem, ΔU,  este egală cu diferenţa dintre energia internă finală şi energia internă iniţială a sistemului:

Uf – Ui = ΔU

Lucrul mecanic este transferul de energie care duce la mişcarea obiectelor, în timp ce căldura este transferul de energie ce duce la mişcarea particulelor care compun obiectele.

Funcţiile de proces sunt funcţiile dependente de calea prin care un sistem termodinamic ajunge de la o stare iniţială la o stare finală.

Căldura şi lucrul mecanic sunt funcţii de proces, adică sunt dependente de tipul de transfer: lucrul mecanic este un transfer de energie prin acţiuni mecanice, în timp ce căldura este un transfer de energie prin interacţiuni termice.

Entalpia, H, este o măsură a căldurii absorbite sau degajate în reacţiile chimice. Entalpia este o funcţie de stare a unui astfel de sistem termodinamic.

Entalpia este definită prin următoarea relaţie:

H = U + pV

U – energia internă a sistemului

p – presiunea sistemului

V – volumul sistemului

pV – acest produs reprezintă lucrul mecanic necesar pentru ca sistemul să-şi poată ocupa volumul propriu V la presiunea constantă p.

Variaţia entalpiei, ΔH, este o proprietate termodinamică a sistemului care este egală cu energia pusă la dispoziţie sub formă de căldură într-o reacţie chimică, la presiune constantă. Cu alte cuvinte, căldura degajată într-o reacţie exotermă, sau căldura absorbită într-o reacţie endotermă, la presiune constantă, reprezintă variaţia entalpiei.

Fiind o funcţie de stare, variaţia entalpiei depinde numai de o anumită stare iniţială şi o stare finală a sistemului. Astfel, se poate obţine ecuaţia matematică a variaţiei de entalpie dintr-un sistem:

ΔH = H2 – H1 = (U2 + pV2) – (U1 + pV1)

ΔH = ΔU + pΔV

Ținând cont de următoarele simplificări:

  • presiunea sistemului nu variază;
  • singurul lucru mecanic efectuat în sistem este lucrul mecanic al presiunii la variaţia volumului (lucrul mecanic necesar pentru ca sistemul să ocupe volumul propriu în mediul exterior);

variaţia entalpiei poate fi definită în felul următor:

Variaţia entalpiei unui sistem chimic este egală cu cantitatea de căldură transferată într-o reacţie ce are loc la presiune constantă, Qp:

ΔH = Qp

În cazul în care o reacţie se desfăşoară la volum constant, căldura de reacţie, QV, este egală cu variaţia energiei interne a sistemului chimic:

QV = ΔU

Pentru o reacţie chimică care se desfăşoară conform acestei reacţii generale:

            reactanţi 01 arrow.jpg produşi de reacţie, variaţia entalpiei poate fi definită prin următoarea relaţie:           

            ΔH = Hfinal – Hiniţial = Hproduşi - Hreactanţi

Entalpia este o mărime de stare extensivă, aşadar depinde de numărul de moli de substanţă:

            Htotal = ν · Hmol

Pentru o reacţie chimică de forma generală:

            ν1R1 + ν2R2 01 arrow.jpg ν1P1 + ν2P2,  variaţia entalpiei va fi:

            ΔH = Hproduşi - Hreactanţi = (ν1HP1 + ν2HP2) – (ν1HR1 + ν2HR2)

 

Calorimetria este o ramură a termodinamicii care se ocupă cu măsurarea căldurii degajate sau absorbite în diferite fenomene fizico-chimice. Calorimetrul este aparatul folosit pentru astfel de măsurători. 

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă lecții online sub formă de filme și teste. Testele conțin execiții și probleme rezolvate complet. În prezent acoperim materiile Matematică, Fizică și Chimie. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Am urmărit să venim și în ajutorul profesorilor și părinților, mai ales a celor din mediul rural, prin oferirea posibilității de evaluare automată a performanței elevilor care sunt grupați în interiorul platformei sub formă de clase virtuale. Echipa noastră însumează experiențe diverse, de la Matematică și Informatică, la Fizică, Chimie și Medicină. Acest website a fost realizat în conformitate cu viziunea noastră despre cum credem că trebuie prezentată informația științifică ca să fie mai ușor înțeleasă. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2020 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni    Despre    Contact    Confidenţialitate    Cariere