Va rugam dezactivati programul ad block pentru a vizualiza pagina!

Cumpara abonament!
Plateste cu PayPal

Grupa 10 (VIII B)

Partajeaza in Google Classroom

Partajeaza cu Google Classroom
Susține Lectii-Virtuale!

Scurtă definiție

Grupa 10 a sistemului periodic, în trecut considerată parte a grupei a VIII-a secundare, alături de grupele 8 și 9, cuprinde elementele nichel, Ni, paladiu, Pd, platină, Pt. 

Definiție Descarcă PDF

 
Grupa 10 a sistemului periodic, în trecut considerată parte a grupei a VIII-a secundare, alături de grupele 8 și 9, cuprinde elementele nichel, Ni, paladiu, Pd, platină, Pt. 
 
 
Elementele acestei grupe au 10 electroni în straturile electronice ultim și penultim. Repartiția celor 10 electroni nu este însă uniformă în interiorul grupei, deci aceste elemente nu au o structură electronică unitară. 
 
structural electronica a nichelului, paladiului și platinei
 
Datorită structurii electronice a elementelor din grupele 8, 9 și 10, în trecut, acestea au fost grupate împreună în grupa a VIII-a secundară. Deci se considera că grupa a VIII-a secundară a sistemului periodic cuprinde de trei ori câte trei elemente așezate consecutiv după numerele atomice (trei triade orizontale), și anume: fierul, Fe, cobaltul, Co, și nichelul, Ni (care au numerele atomice 44-46), ruteniul, Ru, rodiul, Rh, și paladiul, Pd (care au numerele atomice 44-46) și osmiul, Os, iridiul, Ir, și platina, Pt (care au numerele atomice 76-78). Primele trei formează grupa fierului, celelalte șase formează grupa metalelor platinice, care se studiau grupate în trei diade verticale (ruteniu-osmiu, rodiu-iridiu, paladiu-platina).
 
diade verticale  ruteniu-osmiu, rodiu-iridiu, paladiu-platina
   
Elementele din grupa 10 sunt elemente de tranziție. Datorită existenței celor 10 electroni (n - 1)d și ns ar trebui să manifeste, teoretic, toate numerele de oxidare de la 1 la 10, însă acest lucru nu se întâmplă și practic. Nichelul apare în mod obișnuit ca Ni(II), paladiul de asemenea, dar nu întotdeauna, iar platina în combinațiile cele mai importante este Pt(IV). 
 
Când manifestă grade inferioare de oxidare, până la +4, elementele acestei grupe formează combinații ionice. Când manifestă numere superioare de oxidare, ele formează combinații covalente. Elementele din această grupă pot forma și legături coordinative, atomul elementului având rol de acceptor. Valența coordinativă maximă este 8; obișnuit însă este 6 sau 4. 
 
Proprietățile fizice ale elementelor din grupa 10 sunt prezentate în tabelul de mai jos:
 
Caracteristicile elementelor din grupa 10
Caracteristici Nichel
Ni
Paladiu
Pd
Platină
Pt
Numărul atomic 29 46 78
Configurația electronică exterioară 3d84s2 4d105s0 5d96s1
Masa atomică 58,71 106,40 195,09
Densitatea (s), g/cm3 8,9 12,0 21,4
Punctul de topire, °C 1450 1552 1772
Punctul de fierbere, °C 2732 3141 3827\small \pm100
Potențialul de ionizare, eV 7,63 8,33 8,96
Electronegativitatea (Pauling) 1,8 2,2 2,2
Raza de covalență, Å 1,54 1,30 1,35
Raza ionică, Å 0,62
(Ni3+)
0,50
(Pd2+)
0,52
(Pt2+)
 
Elementele acestei grupe au caracter metalic, culoare albă-argintie, o structură cristalină stabilă, deci puncte de topire și, mai ales, de fierbere foarte ridicate. Volumele lor atomice sunt foarte mici. Comun acestor elemente este și proprietatea de a include hidrogen și de a-l activa. De asemenea, sunt buni catalizatori.

Nichelul, paladiul și platina se aseamănă cu elementele din grupa I secundară; au o afinitate scăzută față de oxigen și o afinitate ridicată față de sulf. Cu oxidul de carbon formează combinații specifice, metal-carbonilii. 

Referințe

Edith Beral, Mihai Zapan: Chimie Anorganică, ediția a 3-a, Editura Tehnică, București, 1963

Navigare în lectii

Cumpara abonament
Plătește cu PayPal

Ajutor
Feedback-ul d-voastră este important pentru noi. Dacă observați vreo neregulă vă rugăm să ne-o semnalați apăsând butonul Trimite Feedback de mai jos.

Despre Lecții-Virtuale.ro

Lecții-Virtuale este o platformă educațională care oferă suport în vederea pregătirii pentru Evaluare Națională și Bacalaureat la Matematică, Fizică și Chimie. Lecțiile noastre sunt alcătuite din filme și exerciții și probleme cu tot cu rezolvări. Platforma noastră este o soluție ideală pentru școala online. Pentru facilitarea activității profesorilor în cadrul ecosistemului GSuite de la Google am implementat butonul Google Classroom. Scopul nostru este să ne concentrăm pe prezentarea noțiunilor și fenomenelor într-o manieră care să stimuleze înțelegerea și nu memorarea mecanică. Ne propunem să facilităm accesul la conținut educațional de calitate mai ales elevilor cu venituri mai modeste care nu își pemit meditații particulare. Sperăm să vă simțiti bine alături de noi și să invățați lucruri folositoare. Hai România!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate ofertele noastre.

Parteneri

EduApps partener Lectii Virtuale UiPath partener Lectii Virtuale Scoala365 partener Lectii Virtuale CCD Galați partener Lectii Virtuale

2024 © Lecții-virtuale.ro Toate drepturile rezervate
Termeni   Despre   Contact   Confidenţialitate   Cariere Parteneri